četvrtak , 23 marta 2023

Šta preduzeti kada se beba prekomerno znoji?

Posmatranje bebe dok mirno spava je blaženo iskustvo. Bilo koja nelagodnost sa kojom se beba suočava tokom spavanja ili inače, može da zabrine roditelje. Šta ako se probudite i vidite bebu natopljenu znojem dok spava? Može biti zabrinjavajuće, zar ne? Na ovu i druge teme vezano za zdravlje vašeg deteta, možete potražiti mišljenje lekara i specijalista iz udobnosti svog doma, a putem telefona ili računara. Posetite www.doktok.rs, registrujte se i zakažite termin na Doktok platformi koja nudi besplatne zdravstvene konsultacije sa više od 100 stručnjaka različitih specijalnosti, među kojima su pedijatri, lekari opšte prakse, ginekolozi, internisti, ali i psiholozi i psihoterapeuti.

Možda niste znali, ali u većini slučajeva prekomerno znojenje noću je normalno kod odojčadi. Kroz ovaj članak odgovorićemo na sve vaše nedoumice o uzrocima noćnog znojenja kod beba.

Mnogi roditelju postanu zabrinuti kada primete da se njihova beba preznojila u toku noći, ali u većini slučajeva nema razloga za brigu. Jedan od razloga tome je da je termoregulacija kod beba jos uvek nezrela. Drugi razlozi zbog kojih beba može da se prekomerno znoji u toku noći su:

Bebe provode mnogo više vremena u dubokom snu uprkos činjenjici da su u stanju da se često bude tokom noći. Iz tog razloga, one se ne pomeraju i ne okreću kao mi, pa se samim tim više znoje.

Znojne žlezde kod beba se pretežno nalaze na glavi i razlog su prekomernom znojenju posebno noću kada bebe ne pomeraju glavu kao u budnom stanju.

U strahu da im se beba ne prehladi, mnogi roditelji često preteruju sa oblačenjem i utopljavanjem beba tokom noći. Međutim, preterano utopljavanje osim pojačanog znojenja, povećava rizik za nastank sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS).

Slično odraslim osobama, neke bebe se prirodno više znoje od drugih.

Iako je obilno znojenje česta pojava kod zdravog deteta, ponekad može da bude simptom ozbiljnijeg stanja poput poremećaja funkcije štitaste žlezde, urođenih srčanih mana, alergija, obične prehlade, hiperhidroze ili maligniteta. Prema tome, ukoliko imate dete koje se od rođenja godinama više znoji, a raste i razvija se normalno, verovatno je u pitanju zdravo dete.

Ako je pojava prekomernog znojenja nov simptom, potrebno je obratiti se pedijatru posebno u slučajevima kada se dete znoji više nego uobičajeno, kada znojenje remeti dnevno funkcionisanje deteta, ili dete ima neobjašnjivo nocno znojenje.

Šta preduzeti da pomognemo svojoj bebi?

Povremeno, pa čak i redovno znojenje tokom spavanja, normalno je za veliki broj dece, posebno dečake.

Ukoliko se dete znoji dok spava, prvo proverite da nije pretoplo u sobi. Idealna temperatura sobe za spavanje treba da se kreće od 20-22 oC. Treba obratiti pažnju da li je dete previše obučeno, ili pokriveno? Pokušajte da odenete svoje dete u prozračne, lakše pidžame, izaberite lakšu posteljinu i isključite grejanje noću. Prema tome, kada je napolju hladno, najbolja opcija je vreća za spavanje, a tokom toplijih meseci najbolje je bebi obući lagani kombinezon ili bodić.

Da li je reč o gojaznom detetu? Ona se više znoje.

Ako postoji osnovni zdravstveni uzrok poput prehlade ili gripa, noćno znojenje će verovatno nestati nakon što vaše dete prebrodi virus. Lečenje drugih zdravstvenih stanja poput astme i alergija moze pomoći u kontroli noćnog znojenja kod neke dece.

Za kraj…

Imajući prethodno rečeno u vidu, noćno znojenje kod dece može se dogoditi iz više razloga. U većini slučajeva se deca, posebno dečaci, znoje noću bez zdravstvenog razloga, i ne zahtevaju nikakv tretman. Retko, ali je moguće da prekomerno znojenje, posebno ako je udruženo sa još nekim simptomom, ukazuje na neki zdravstveni problem kod vašeg deteta: u tom slučaju javite se odmah vašem pedijatru.

Piše: dr Karin Vasić, specijalista pedijatar

Takođe pročitajte

Rode Niša dobile svoje zaštitnike

Krupna bela ptica velikih crnih krila, kljun koji se crveni, vitke duge nožice – svi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.