Šta poslužiti na slavskoj trpezi

Jedan od najznačajnijih porodičnih i verskih praznika na našem podneblju predstavlja upravo krsna slava, čije obeležavanje predstavlja splet tradicionalnih i verskih elemenata.

Praznovanje krsne slave za svaku porodicu predstavlja dan kada se okupljaju najmiliji i kada se odaje počast svecu koji je zaštitnik porodičnog doma u kojem se ovaj dan obeležava. Kako je još jedna od specifičnosti našeg podneblja upravo naročit značaj koji pridajemo gastronomskim užicima, domaćini će ovom prilikom želeti da pred svoje goste postave bogatu trpezu, koju će krasiti najčešće tradicionalna, a uvek s ljubavlju pripremljena jela.

Hrana koju poslužujemo na dan slave će se razlikovati u zavisnosti od toga da li se krsna slava obeležava u periodu posta ili ne, kao i od toga koje varijante naše tradicije dominiraju u različitiim delovima naše zemlje.

S promenama stila života, uplivima različitih kultura i modernizovanjem čitavog koncepta obeležavanja porodičnih praznika, u pojedinim domovima se izmenio i način na koji sastavljamo slavsko posluženje, a o svim načinima na koje to možemo učiniti ćemo govoriti u tekstu koji sledi.

Koji su osnovni elementi krsne slave?

Kao praznik koji je jedinstven za tradicionalnu kulturu našeg naroda, krsna slava podrazumeva određene neizostavne elemente koji se odnose na verski obred, a predstavljaju deo praznične trpeze. Pored toga što prostor u kojem se slava obeležava treba da bude upotpunjen slavskom svećom i ikonom sveca kojem se odaje ovom prilikom počast, na samoj trpezi bi trebalo da se nalazi slavski kolač, crveno vino i koljivo.

U ovom kontekstu, pogača predstavlja simbol tela Isusovog, a crveno vino simbolozuje Njegovu krv. Žito predstavlja simbol vaskrsenja, a takođe ga smatramo ilustracijom veze ovozemaljskog i zagrobnog života. Pored toga što ovi elementi služe u okviru same ceremonije obeležavanja krsne slave, oni će se poslužiti gostima i (uz svu duboku simoliku) predstavljaju nešto čemu se radujemo i u gastronomskom kontekstu.

Koljivo je tako postalo poslastica za sebe i domaćice ga pripremaju sa dodacima oraha, suvog voća, muskatnog oraščića i većina gostiju mu se veoma raduje kao delu gastromonskog doživljaja u okviru svečanog dana.

Obeležavanje krsne slave u toku perioda posta

U periodima posta, kao i ukoliko je dan obeležavanja krsne slave sreda ili petak, slavska trpeza bi trebalo da bude sačinjena od posnih jela. Posna slavska trpeza se može sastojati od najrazličitijih gurmanluka, počev od jela od ribe, pa do povrćnih đakonija, te je mnogima ovo i veći užitak no kada se pred njima nađu mrsna jela.

Posna trpeza može biti nešto komplikovanija za pripremu, te se domaćini neretko odlučuju da poruče profesionalni ketering koji će biti prilagođen zahtevima ovako koncipiranog slavskog posluženja.

Sve popularnije postaju moderne varijante poput brusketa sa lososom, humusa i salata sa morskim plodovima, a takođe se možemo opredeliti i za posne varijante tradicionalnih jela, kao što je posna sarma.

Priprema mrsne slave

Naši domaćini se najradije odlučuju za pripremu tradicionalnih jela prilikom obeležavanja mrsne krsne slave. Uglavnom će se na slavskoj trpezi naći hladno predjelo u vidu suhomesnatih aranžmana i ruske salate, pita i gibanica, te juneća čorba kao toplo predjelo, a zatim će gosti uživati u svima omiljenim ukusima sarme i pečenja i naposletku zasladiti šarenim sitnim kolačima.

Sa ovakvim izborom ne možemo pogrešiti kada je priprema slave u pitanju, ali sa druge strane sve češće viđamo neka modernija rešenja. Mlađe generacije tako danas dolaze do nekih interesantnih ideja i kreativne recepture za pripremu jela od mesa, sosevi i neobične salate se sve češće nalaze na slavskim menijima.

Za neke drugačije recepte, domaćini će se često odlučivati i ukoliko je u pitanju letnja slava, kada svima više odgovara lakša hrana i kada je izbor povrća i voća širi. Ovim povodom se domaćini obraćaju profesionalcima i to je sve popularnija solucija za one koji radije uživaju u društvu gostiju i ne žele da brinu o pripremi hrane.

Svako ko u svome domu okuplja najmilije svečanim povodom poput krsne slave želi da ih ugosti na najbolji mogući način i doprinese atmosferi ukusnim posluženjem.

Najvažnije je, međutim, da svoje goste dočekate uz široki osmeh, budete srdačni i odišete radošću, a trpeza za koju će oni sesti je zapravo samo lep dodatak ne bi li svi prisutni imali pun ugođaj. Poslužite svoje goste s ljubavlju i oni će vam zasigurno uzvratiti, upotpunjujući vašu svečanost svojim sjajnim raspoloženjem.

Takođe pročitajte

Lebane dobija modernu Zelenu pijacu na šest hiljada kvadrata

Nova pijaca u Lebanu planirana je na parceli površine preko 6000 metara kvadratnih u naselju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.