sreda , 22 marta 2023

Šta nam se to dešava?

” Više maloletnica prošlo je kroz pakao u školi čuvenog učitelja glume. ” – priznanje Milene Radulović. Devojke koja je hrabro priznala traumu kroz koju je prolazila.

Koliko još takvih žena trpe zlostavljanje i ćute, živeći u strahu?

Dok zlostavljači žive, jedu, spavaju, postoje da bi se iživljavali nad izabranim žrtvama. Sila koju imaju, bilo umišljena ili stvarna, daje im osećaj da su grandiozni, zaštićeni, da slobodno i bez ikakvih posledica mogu da stvaraju strah, haotičnost i neizbrisivi trag na telu žrtve, fizički, psihološki…

Opsesivna želja da se bez obzira na sredstva kojim se služe kontrolišu okruženje je njihovo pravilo ponašanja sa širokim dijapazonom poremećaja u ponašanju, sakrivenim iza maske.

Metodi mogu biti sa ličnim pečatom, ali cilj je uvek isti: kontrolisati i zlostavljati druge. Takve osobe ne umeju da funkcionišu u uređenim odnosima. Osnovna razlika između “psihopate” i “psihičkog zlostavljača” je u suptilnosti primenjenih metoda zlostavljanja.
Zlostavljači vrlo brižljivo biraju žrtve. Činioci koji ih opredeljuju u vršenju ovog izbora su: stepen izraženog kompleksa inferiornosti, mogućnost da prođu nekažnjeno i mogućnost žrtve da pruži otpor. Žrtve se plaše da prijave nasilje, godinama trpe i ćute… opkoljene strahom sa mišljenjem da nemaju drugog izbora!

Nakon dugogodišnjeg rada u stručnom timu za borbu protiv zlostavljanja i zanemarivanja dece i žena u Domu zdravlja, shvatila sam da je potrebna velika hrabrost napraviti korak… I da nakon tog koraka ide olakšanje, samo je potrebno znati da postoje ključne institucije koje reaguju i štite žrtve. Da nasilnika očekuje zaprećena kazna zatvora. Da u zatvoru zlostavljači nisu baš tako “omiljeni”…

Nadam se da će biti još hrabrih žena kao što je Milena, a mi kao socijalno okruženje treba da damo podršku svim tim ženama. To su devojčice, devojke, majke koje su traumatizovane, kojima je narušeno samopoštovanje, koje su zaboravile da bez njih ovaj svet ne bi bio isti!

Autor: Meri Stojković – Klinički psiholog

Takođe pročitajte

Rode Niša dobile svoje zaštitnike

Krupna bela ptica velikih crnih krila, kljun koji se crveni, vitke duge nožice – svi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.