Foto: https://unsplash.com/photos/fgmLRBlUIpc

Šta možete da radite sa svojom decom u Nišu i okolini?

Niš je grad koji ima puno toga da ponudi svojim posetiocima, a pogotovo roditeljima sa decom. Bez obzira na godišnje doba, u Nišu se uvek može pronaći nešto zanimljivo za decu.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti nekoliko aktivnosti koje možete raditi sa svojim detetom u Nišu, kako bi vaš boravak bio što zabavniji i ispunjeniji.

Obilazak Niša na bicikli

Ako tražite aktivan izlet za svoju porodicu, biciklistički obilazak grada je idealan izbor.

Biciklistički izlet je zabavan i koristan način da se provede vreme sa porodicom, ali naravno, uz mere sigurnosne mere u vidu kacige i štitnika. Potrudite se da dete bude uvek što bezbednije tokom vožnje. Ipak, kako biste kao roditelj bili mirni, imajte u vidu da ako vam je potreban pedijatar u Nišu do istog možete doći veoma lako, jer postoji veliki broj dežurnih privatnih i državnih ordinacija u celom gradu.

Niš ima mnogo zelenih površina i biciklističkih staza, što ga čini savršenim mestom za vožnju bicikla. Možete iznajmiti bicikle u gradu i krenuti na avanturu. Možete posetiti Nišku tvrđavu, park Čair, Nišku Banju ili čak i obližnje planine.

Poseta niškoj gradskoj bašti i mini ZOO vrtu

Niška gradska bašta idealna je da se u njoj provede dan u prirodi sa decom.

Smeštena je na gradskoj tvrđavi i nudi mogućnost da se deca upoznaju sa mnogobrojnim životinjicama smeštenim u mini ZOO vrtu koji se u njoj nalazi.

Poseta Niškoj tvrđavi

Niška tvrđava je jedan od najvažnijih istorijskih spomenika u gradu i idealna je destinacija za porodični izlet.

Izgrađena u 18. veku, tvrđava je čuvala grad od invazija i napada. Danas, ovaj istorijski kompleks nudi mnogo toga za razgledanje i istraživanje. Vaše dete će biti oduševljeno da istražuje stare kule, zidine, vojničke sobe, tajne prolaze i dvorišta. Tvrđava nudi i razne aktivnosti poput obilaska muzeja i posmatranja arheoloških iskopina.

Obilazak arheoloških lokaliteta

Niš je grad sa bogatom istorijom i arheološkim nalazištima. Možete posetiti arheološke lokalitete poput Medijane i Ćele kule, gde će vaše dete moći da se upozna sa antičkim gradovima, istorijom i kulturom.

Medijana, jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Nišu, bio je kompleks u vlasništvu rimskog cara Konstantina Velikog, koji datira iz 4. veka nove ere. Ćele kula, koja je nekada bila turski zatvor, danas služi kao muzej i mesto za proučavanje istorije grada.

Vikend izlet na Staru planinu

Stara planina je jedan od najlepših planinskih lanaca u Srbiji. Nalazi se na oko 2 sata vožnje od Niša i nudi mnoge mogućnosti za izlete sa decom.

U zavisnosti od uzrasta vaše dece, možete odabrati planinarske staze koje će biti najbolje prilagođene njihovim sposobnostima.
Za mlađu decu, možete odabrati kraće staze koje vode do manjih vodopada ili vidikovaca. Starija deca će možda želeti da se oprobaju na težim stazama i da osvoje neki od vrhova.

Pored toga, na Staroj planini se nalaze i ski staze, pa ukoliko ste u pravoj sezoni, možete organizovati i skijaški izlet ili se pak oprobati u raftingu.

Odlazak u bioskop – idealna ativnost za kišoviti dan u Nišu

Još jedna opcija koju možete razmotriti je odlazak u bioskop.

U Nišu postoje nekoliko bioskopa, koji prikazuju najnovije filmove za sve uzraste. Za mladje klince možda bi bilo bolje odabrati animirane filmove, dok stariji mogu uživati u avanturama ili komedijama.

Odlazak na bazen u Nišu

Ako želite da se rashladite tokom letnjih meseci, odlazak na bazen je dobra opcija.

Gradski bazen „Čair“ nudi mnogobrojne sadržaje i sigurni smo da će vaša deca uživati tamo!

Pored bazena, možete odvesti dete leti i na neko od obližnjih jezera. Boravak u prirodi je blagotvoran za sve generacije, a pogotovo za decu, ne zaboravite to.

Kreativna radionica u Nišu

Jedna od zabavnih aktivnosti koju možete organizovati sa svojom decom u Nišu je učešće u kreativnoj radionici.

Postoji mnogo mesta u gradu gde se održavaju različite vrste radionica, a treba ih birati u zavisnosti od interesovanja vaše dece.

Na primer, možete posetiti radionicu za izradu nakita i kreirati svoj unikatni komad nakita, ili se možete upisati na radionicu keramike. Naučite zajedno kako da stvorite umetničko delo i probudite kreativnost u svom detetu..

Uzbudljivi Escape room u Nišu

Escape room je interaktivna igra u kojoj učesnici rešavaju zagonetke, pronalaze skrivene predmete i pokušavaju da pobegnu iz zatvorenog prostora pre isteka vremena.

Escape room-ovi su idealni za malo stariju decu, naročito za tinejdžere, jer zahtevaju timski rad, kreativnost i logičko razmišljanje.

U Nišu postoji nekoliko različitih escape room-ova, sa različitim temama i nivoima težine, tako da možete odabrati onaj koji najbolje odgovara vašoj deci.

Neki escape room-ovi imaju teme poput kriminala, naučne fantastike, horora ili istorijskih događaja, a svaki od njih pruža jedinstveno iskustvo i zabavu.

U escape room-u, vaša deca će morati da sarađuju i koriste svoje veštine kako bi rešila zagonetke i pobegla iz prostorije.

U svakom slučaju, u Nišu ima mnogo zabavnih aktivnosti koje možete raditi sa svojom decom, tako da će sigurno biti nešto što odgovara vašim interesovanjima.

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.