Šta je to fetalna ehokardiografija i zašto je bitna trudnicama?

Fetalna ehokardiografija je neinvazivna dijagnostička metoda koja se izvodi tokom trudnoće da bi se procenio položaj, veličina, struktura, funkcija i ritam srca nerođene bebe. Za razliku od pregleda bebinog srca tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda trudnice, fetalni ehokardiogram daje detaljniju procenu fetalnog srca od strane dečijeg kardiologa.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Koja je korist fetalne ehokardiografije?

Jedna od prednosti fetalne ehokardiografije je prenatalna dijagnoza urođenih srčanih mana. To omogućava bebi brži pristup medicinskoj i hirurškoj intervenciji nakon rođenja.

Kome je potreban ehokardiogram fetusa?

Pojedine trudnice su u većem riziku da rode bebu sa urođenom srčanom bolešću. Ove trudnice treba uputiti na fetalnu ehokardiografiju.

Najčešće indikacije za fetalnu ehokardiografiju su sledeće:

• Sumnja na postojanje abnormalnosti srca fetusa postavljena tokom rutinskog ginekološkog ultrazvučnog pregleda trudnice,
• Porodična anamneza o postojanju urođene srčane mane (kod roditelja ili rođaka prvog kolena)
• Abnormalan ritam ili broj otkucaja srca fetusa
• Anomalije drugih organskih sistema
• Feto-fetalna transfuzija
• Insulin-zavisni dijabetes, Sjogrenov sindrom ili Lupus trudnice
• Izlaganje lekovima u ranoj trudnoći npr. pojedini antiepileptici, antibiotici, antiinflamatorni lekovi poput ibuprofena; antidepresivi su poznati teratogeni.
• Rubela majke tokom trudnoce
• Hidrops fetalis
• Sumnja na hromozomske abnormalnosti koje su često udružene sa urođenim srčanim manama (trizomija 13, 18 ili 21 hromozoma (Down-ov sindrom)
• Hidrops fetalis
• Ultrazvučni nalaz nuhalne translucence tokom skrininga u prvom trimestru

Da li fetalna ehokardiografija ima neka ograničenja?

Važno je napomenuti da čak i u slučaju normalnog fetalnog ehokardiograma, ova metoda ima izvesna ograničenja, jer je cirkulacija krvi u plodu drugačija nego što je to posle rođenja. Neka ograničenja uključuju nemogućnost isključenja malih rupa (poput atrijalnih ili ventrikularnih septalnih defekta), abnormalnosti plućnih vena, manje nepravilnosti zalistaka (uključujući bikuspidnu aortnu valvulu) i koarktacija aorte. Uprkos ovim ograničenjima, normalan fetalni ehokardiogram u velikoj meri osigurava odsustvo ozbiljnijih strukturnih srčanih bolesti.

Ukoliko se tokom trudnoce detektuje složeno srčano oboljenje kod nerođene bebe, preporučuje se porođaj u tercijarnoj bolnici kako bi se bebi pružila neophodna podrška nakon porođaja.

Šta pacijent mora znati da bi se pripremio za fetalni ehokardiogram?

Procedura se radi između 18 i 25. nedelje pa do kraja trudnoće. Obavlja se pomoću ultrazvučne sonde, transabdominalnim putem (preko stomaka trudnice).

Najčešće se fetalni ehokardiogram izvodi u drugom trimestru, tj. u periodu od 22-24 nedelje gestacije (5 ½ do 6 meseci).

Ovaj specijalizovani dijagnostički postupak predstavlja proširenje osnovnog fetalnog skrininga srca, koji se tradicionalno izvodi u periodu od 18-20 nedelja. Pregled uglavnom traje 30-45 minuta, i za ovo vreme se ultrazvukom procenjuje veličina, položaj, struktura i funkcija srca. Takođe se određuje srčani ritam.

Na kraju studije najčešće možemo da utvrdimo da li postoji problem sa srcem vaše bebe. Tada možemo da razgovaramo o vašim mogućnostima za dodatnu negu. Ponekad tehnička ograničenja, uključujući pozicioniranje bebe, ne mogu dovršiti detaljnu procenu srca. U tim slučajevima možemo zakazati narednu posetu za 2-4 nedelje.

Izvor: DokTok portal

Takođe pročitajte

Kako prepoznati krivu kičmu kod dece?

1. Šta je uzrok nastanka skolioze? Za nastanak skolioze se obično okrivljuje fizička neaktivnost, loše …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.