Foto: DokTok

Šta je sve potrebno za kolonoskopiju?

Kolonoskopija je prvo psihološki neprijatan pregled, a izuzetno značajan jer može da otkrije i najranije stadijume karcinoma creva. Kolonoskopiju izvodi gastroenterolog tako što sondom ulazi kroz analni otvor pacijenta.

Za kolonoskopiju je potrebna i anesteziološka i gastroenterološka priprema. Gastroenterološku pripremu će vam najbolje objasniti lekar i važno je da se ne stidite i pitate sve što vam nije jasno.

Pregled nije izuzetno bolan, ali je jako neprijatan. Tokom intervencije creva moraju da se rašire kako bi se omogućila što bolja vidljivost i to se radi gasom ugljen dioksida i samo to širenje creva zna da da boli. Psihološki gledano pregled je neprijatan što zbog samog pregleda, što zbog straha da doktor ’’nešto ne pronađe’’.

U dvadeset i prvom veku, stava sam, da pacijenta ništa ne treba da boli. Kolonoskopija u anesteziji je relativno laka, ako se obave sve pripreme pre. Naime, pacijenti koji imaju i piju lekove za hipertenziju moraju doneti izveštaj kardiologa u sklopu preoperativne pripreme.

Pacijenti koji imaju hroničan bronhitis, astmu, HOBP, karcinom pluća… moraju doneti izveštaj svog pulmologa. Krvna slika ne starija od mesec dana je takođe neophodna, kao i elektroliti Na i K. Ako pacijent pije lekove za razređenje krvi važno je da donese koagulacioni status (INR, aPTT, PT) što skoriji, ako je ikako moguće da ta analiza bude urađena na dan kada se radi kolonoskopija.

Iako je intervencija i anestezija ’’laka’’; lakom je čini sva priprema koja joj prethodi jer ona obezbeđuje da i intervencija i anestezija prođu u najboljem mogućem redu i apsolutno bezbedno.

Sama anestezija nije totalna anestezija, pacijent spontano diše, nekada nešto i kaže, ne seća se samog pregleda i najvažnije od svega ne oseća bol. Bol koji može da se javi kasnije nastaje kao posledica širenja creva i možete uzeti ono što inače uzimate protiv bolova.

I uvek imajte u vidu da je to vaše telo i da apsolutno imate prava da znate i da pitate sve što vam nije jasno.

Ukoliko vam je potrebna konsultacija sa stručnjakom na ovu ili neku drugu temu, preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Autor:Aneta Surtov  Specijalista anesteziologije i psihoterapeut

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.