Šta je PFAPA – Česta bolest kod male dece?

PFAPA je sindrom koji odlikuju ponavljane epizode povišene temperature tokom 3-6 dana, upala guše i limfnih žlezda, a nekad i pojava afti u ustima. Javlja se obično u uzrastu od 2 – 5 god, češće kod dečaka.

Ime ”PFAPA” je akronim je nastao od sledećih reči

➢ PF: periodična groznica (periodic fever)
➢ A: afte,
➢ P: upala guše – pharingitis,
➢ A: adenitis- upala limfnih žlezda

PFAPA sindrom je relativno čest kod dece, ali je istovremeno retko prepoznat od strane lekara.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Simptomi

Obzirom da je ova bolest prvi put opisana 1987. godine, lekari dugo nisu umeli da je prepoznaju i upadali su u kolo prepisivanja antibiotika, nestanka simptoma i njihova ponovna pojava.

Karakteristični simptomi su:
●temperatura,
●upala grla,
●povećane žlezde na vratu i
●afte u ustima (koje umeju i da izostanu)

Krvna slika: očigledni su znaci upale, a povišeni su leukociti, Se i CRP. Po nekim autorima, važan parameter je i snižen Prokalcitonin.
Intervali pojavljivanja simptoma su nepravilni. Češći su dekrešendo tip (produljuju se), a ima i tzv. Clockwise pojava – na tačno određeni period.

Klinička slika

Bolest nije zarazna i ne prenosi se sa osobe na osobu. Infekcije mogu biti okidač za ponovnu pojavu epizoda bolesti. Glavni simptom je ponavljana povišena temperatura, udružena sa bolom u grlu, aftama u ustima i uvećanim vratnim limfnim čvorovima. Epizode povišene temperature i groznice počinju iznenada i traju od tri do šest dana. Tokom napada, dete izgleda jako bolesno i ima sve ili većinu od simptoma. Tegobe se periodično ponavljaju. Izmedju epizoda, dete je dobro i normalno aktivno. Neka deca mogu da imaju blažu formu bolesti, dok drugi mogu da imaju i dodatne simptome kao što su slabost, bolovi u zglobovima, bolovi u stomaku, glavobolja, povraćanje i dijareja.

Kako se postavlja dijagnoza?

Ne postoje laboratorijske analize i dijagnostičke procedure koje su specifične za postavljanje dijagnoze PFAPA. Dijagnoza bolesti se zasniva na kombinaciji fizikalnog pregleda i laboratorijskih analiza. Pre postavljanja dijagnoze, obavezno se moraju isključiti sve druge bolesti kod kojih se javljaju slični simptomi.

Od analiza je potrebno uraditi brojne analize koje će savetovati pedijatar tokom pregleda, a pri sumnji na PFAPA sindrom. Leukociti, sedimentacija i CRP obično budu povišeni. Brisevi grla su negativni. Ova deca često završe na lečenju u bolnici zbog visokih parametara zapaljenja sa radnom dijagnozom sepsa. Ranije dok se nije znalo za PFAPA sindrom, razmatralo se o opciji kliconoštva na beta hemolitički streptokok grupe A, a neuspeh antibiotske terapije se objašnjavao mikroapscesima u krajnicima.

Terapija

Ne postoji specifični način lečenja PFAPA sindroma. Cilj lečenja jeste kontrola simptoma tokom epizoda bolesti. Kod velikog broja dece, simptomi će se vremenom smanjiti ili spontano nestati.

Lekove roditelji ne smeju sami da daju deci pre prethodnog saveta pedijatra i detaljnih pretraga! Roditelji treba da imaju poverenje u svog pedijatra i da koriste prepisane lekove ukoliko je pedijatar tako savetovao. Kod nekih bolesnika, može se razmatrati operacija krajnika, kada je kvalitet života deteta značajno ugrožen.

Antibiotici, koji se često primenjuju tokom epizoda bolesti kod ovog sindroma nemaju nikakav efekat na dužinu trajanja tegoba.

Piše: Dr STEFAN NIKOLIĆ, pedijatar, DokTok lekar

 

Izvor: DokTok

Takođe pročitajte

NURDOR – Praznična radost puni kutija za hrabrost

Terapije malignih bolesti su često invazivne i iscrpljujuće. Kod dece svaka bol i neprijatnost izazivaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.