Šta da radite kada vam ispadne plomba?

Svi znamo koliko neprijatno može biti kada nam ispadne plomba. Bez obzira na to da li se to dogodilo zbog toga što je plomba bila stara, zbog nečega što ste jeli, ili zbog nekog jačeg fizičkog kontakta, situacija može biti veoma jako neugodna. Ispadanje plombe ne samo da može izazvati bol i nelagodnost, već može dovesti i do ozbiljnijih dentalnih problema ako se ne reši na vreme.

U nastavku ovog teksta pročitajte koje korake treba da preuzmete kada vam ispadne plomba.

Kontaktiranje zubara – zašto je važno odmah potražiti pomoć?

Jedna od najvažnijih stvari koje možete uraditi kada vam ispadne plomba jeste da odmah posetite zubara. Čak i ako ne osećate bol, važno je da ne odlažete posetu zubaru. Otvoreni zub je podložan infekcijama i daljem oštećenju, što može dovesti do ozbiljnijih problema kao što su apscesi ili gubitak zuba.

Prilikom zakazivanja termina, objasnite situaciju i naglasite da je reč o hitnom slučaju. Većina zubara će vas primiti što je pre moguće kada im objasnite da imate otvoreni zub bez plombe. U međuvremenu, izbegavajte konzumiranje tvrdih, lepljivih ili previše vrućih ili hladnih namirnica, jer to može dodatno iritirati zub.

Prvi koraci – šta uraditi odmah nakon što vam ispadne plomba?

Kada shvatite da vam je ispala plomba, prvo što treba da uradite jeste da ne paničite. Panika neće pomoći u ovoj situaciji, a važno je da preduzmete prave korake kako ne biste dalje naškodili svom zubu. 

Nakon toga, isperite usta toplom vodom kako biste uklonili ostatke hrane ili druge čestice koje su se možda našle u otvorenom zubu. Ovo će takođe pomoći u sprečavanju infekcije. Ako imate neku vrstu antiseptičkog sredstva za ispiranje usta, koristite ga prema uputstvu.

Ukoliko osećate neizdrživu bol, možete pozvati svog zubara, kako bi vas posavetovao šta da učinite dok ne odete kod njega. Možete uzeti i lekove protiv bolova, odnosno analgetik, naravno po savetu lekara ili farmaceuta. Ukoliko se pojavi otok, koristite hladne obloge.

Ispadanje plombe – koji su mogući razlozi za ispadanje plombe?

Na ispadanje plombe mogu da utiču više faktora, međutim, najčešći su sledeći: 

 • Stvaranje novog karijesa oko zuba
 • Prejako žvakanje hrane kojim se vrši veliki pritisak na zube
 • Žvakanje tvrde hrane
 • Škripanje zubima (bruksizam)
 • Hemijska reakcija zbog koje slabi veza između plombe i zuba
 • Oštećenje zuba ili korena zuba

Vrlo je bitno da bez obzira na razlog, odmah posetite svog zubara, jer je u tom trenutku vaš zub izložen bakterijama i nagomilavanju hrane koja može dovesti do infekcije i kvara zuba.

Zub bez bola – šta učiniti ukoliko ne osećate nelagodu?

Iako je ispadanje plombe bez osećaja boli relativno često, svakako je bitno da ne odlažete posetu zubaru, jer je u tom trenutku vaš zub znatno oslabljen.

Dok ne posetite zubara, ono što možete da učinite, jeste sledeće:

 • Temeljno četkicom očistite zub – U ovoj rupi se mogu nagomilati štetne bakterije iz hrane, koje dalje mogu prouzrokovati karijes, ali i doći do nerva zuba i tako ga oštetiti.
 • Pažljivo birajte hranu koju jedete – nikako nemojte da jedete tvrdu ili lepljivu hranu koja može dodatno naškoditi zubu, pa samim tim i vašem zdravlju.
 • Jedite hranu koja je meka i izbegavajte da žvaćete na tu stranu.

Ublažavanje bola kod kuće – šta možete da učinite kada osećate bol?

Ako ne možete odmah posetiti zubara, postoje neki koraci koje možete preduzeti kod kuće kako biste ublažili bol i nelagodnost. Navodno, ulje karanfilića može biti korisno. Takođe, možete koristiti analgetike koji su dostupni bez recepta, kao što su ibuprofen ili paracetamol, kako biste smanjili bol i oticanje.

Još jedan način da ublažite nelagodnost jeste da koristite hladne obloge. Stavite led u tanku krpu ili peškir i pritisnite ga na obraz na strani gde se nalazi oštećeni zub. Ovo može pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju bola.

Izbegavajte žvakanje na strani gde je ispala plomba i pokušajte da jedete meku hranu koja neće dodatno iritirati zub. Namirnice poput pire krompira, jogurta, supa i kaša mogu biti dobar izbor dok ne dođete do zubara.

Prevencija – kako sprečiti ispadanje plombe u budućnosti?

Prevencija je uvek bolja od lečenja, pa je važno da preduzmete korake kako biste sprečili ispadanje plombe u budućnosti. Prvo i najvažnije, redovno posećujte svog zubara. Redovne kontrole i čišćenje zuba mogu pomoći u održavanju zdravlja vaših zuba i plombi.

Takođe, obratite pažnju na svoju ishranu. Izbegavajte konzumiranje previše tvrdih, lepljivih ili slatkih namirnica koje mogu oštetiti vaše plombe.

Koristite zubnu pastu sa fluorom i perite zube najmanje dva puta dnevno. Koristite zubni konac kako biste uklonili naslage hrane i plaka između zuba, što će pomoći u sprečavanju karijesa i oštećenja plombi. Ako nosite noćne proteze ili štitnike za zube, budite sigurni da ih pravilno čistite i nosite kako biste dodatno zaštitili svoje zube.

Kada zameniti plombu – znakovi da je vaša plomba istrošena

Nije neobično da plombe vremenom postanu istrošene i da im je potrebna zamena. Važno je znati prepoznati znakove koji ukazuju na to da je vaša plomba dotrajala i da bi trebalo da posetite zubara radi zamene. Neki od najčešćih znakova uključuju:

 • Bol ili osetljivost: Ako počnete osećati bol ili osjetljivost na hladno, toplo, slatko ili kiselo, to može biti znak da je plomba oštećena ili da je ispod nje nastao karijes.
 • Vidljive pukotine ili rupe: Ako primetite pukotine, rupe ili nepravilnosti na zubu sa plombom, to je siguran znak da je plomba oštećena i da je potrebno da je zameni zubar.
 • Promena boje: Promena boje plombe može ukazivati na to da je plomba istrošena ili da je došlo do propadanja zuba ispod nje.
 • Osećaj nepravilnosti: Ako vam se čini da nešto nije u redu sa plombom dok žvaćete, ili ako osećate da plomba ne leži dobro u zubu, to može biti znak da je plomba istrošena.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova, važno je da se odmah obratite svom zubaru kako biste izbegli dalja oštećenja i bol.

Ispadanje plombe može biti neprijatno iskustvo, ali važno je znati kako pravilno reagovati u takvoj situaciji. Odmah nakon što primetite da vam je ispala plomba, preduzmite odgovarajuće korake kako biste ublažili bol i sprečili dalje oštećenje. 

Negovanje pravilnih oralnih higijenskih navika i redovni odlasci kod zubara su neophodni za održavanje zdravlja vaših zuba i dugotrajnost plombi. Na kraju, prevencija je uvek bolja od lečenja. Ulaganjem vremena i truda u pravilnu negu zuba možete smanjiti rizik od ispadanja plombi i drugih dentalnih problema.

https://www.pexels.com/photo/view-of-clinic-305568/

Alt: Slika zubne ordinacije sa stolicom i instrumentima, kao i televizorom, ogledalom i slikama u pozadini.

https://www.pexels.com/photo/woman-with-red-lipstick-smiling-3762453/

Alt: Osmeh devojke sa belim zubima i roze karminom.

Takođe pročitajte

Kako Mindfulness meditacija može da doprinese našem zdravlju?

Čovek ima sposobnоst da živi u sadašnjem trenutku i to je normalno stanje. Međutim, sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.