sreda , 29 juna 2022
Narodno pozorište u Nišu Foto: Internet Magazin Sana Life

Sretenjski orden za Narodno pozorište Niš

U godini jubileja u kojoj obeležava 135. godina postojanja, Narodno pozorište Niš će sutra, povodom Dana državnosti Republike Srbije, biti odlikovano najvišim državnim priznanjem – Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Narodno pozorište Niš pokazalo se kao jedan od nosećih stubova kulture grada Niša i jugoistoka Srbije. Za 135 godina rada izvođena su najznačajnija dela srpske književnosti, kao i najpoznatije drame svetske književnosti. Pozorišni komadi su premijerno postavljani više od 1500 puta. Samo u poslednje tri godine, Narodno pozorište Niš je imalo 23 premijere, odigralo je 237 repriznih predstava pred 39.660 gledalaca. Posetilo je 24 festivala u zemlji i inostranstvu i ugostilo 65 predstava iz zemlje i regiona.

Narodno pozorište Niš neprekidno doprinosi širenju kulture, promovisanju pozorišne umetnosti i države Srbije, redovnim učešćem na pozorišnim festivalima u zemlji i inostranstvu na kojima je osvajalo i mnogobrojne nagrade i priznanja.

Učestvovalo je u formiranju nove internacionalne pozorišne asocijacije „7 plus“, koju čine i pozorišta iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Portugalije i Bugarske. Кao jedini predstavnik srpskog teatra u ovoj asocijaciji, pred svojih jubilarnih 135 godina postojanja, na ovaj način otvara nove kulturne prostore, razvija međunarodnu saradnju i time unapređuje svoje umetničke kapacitete.

Grad Niš, država Srbija i balkanski kulturni prostor su, zahvaljujući inicijativi Narodnog pozorišta Niš, dobili prestižan pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ 2019. godine. Uprkos aktuelnoj pandemiji i otežanim uslovima za rad, uspešno je realizovan i 2. festival ,,Teatar na raskršću” septembra 2021, a u prethodne dve sezone postavljeno je 10 premijera, nekoliko koprodukcija, od kojih je jedna međunarodna i organizovana su brojna gostovanja drugih pozorišta.

Svojim postojanjem i dugogodišnjim radom, Narodno pozorište Niš upisalo je grad Niš na kulturnu mapu Srbije, Balkana i Evrope i institucija je koja opravdano može da ponese najviše priznanje Republike Srbije.

Takođe pročitajte

Aktivan život od najranijeg uzrasta

Na poziv Ministarstva omladine i sporta, JPU „Pčelica” je, u okviru nacionalne manifestacije „Nedelja predškolskog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.