Narodno pozorište u Nišu Foto: Internet Magazin Sana Life

Sretenjski orden za Narodno pozorište Niš

U godini jubileja u kojoj obeležava 135. godina postojanja, Narodno pozorište Niš će sutra, povodom Dana državnosti Republike Srbije, biti odlikovano najvišim državnim priznanjem – Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Narodno pozorište Niš pokazalo se kao jedan od nosećih stubova kulture grada Niša i jugoistoka Srbije. Za 135 godina rada izvođena su najznačajnija dela srpske književnosti, kao i najpoznatije drame svetske književnosti. Pozorišni komadi su premijerno postavljani više od 1500 puta. Samo u poslednje tri godine, Narodno pozorište Niš je imalo 23 premijere, odigralo je 237 repriznih predstava pred 39.660 gledalaca. Posetilo je 24 festivala u zemlji i inostranstvu i ugostilo 65 predstava iz zemlje i regiona.

Narodno pozorište Niš neprekidno doprinosi širenju kulture, promovisanju pozorišne umetnosti i države Srbije, redovnim učešćem na pozorišnim festivalima u zemlji i inostranstvu na kojima je osvajalo i mnogobrojne nagrade i priznanja.

Učestvovalo je u formiranju nove internacionalne pozorišne asocijacije „7 plus“, koju čine i pozorišta iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Portugalije i Bugarske. Кao jedini predstavnik srpskog teatra u ovoj asocijaciji, pred svojih jubilarnih 135 godina postojanja, na ovaj način otvara nove kulturne prostore, razvija međunarodnu saradnju i time unapređuje svoje umetničke kapacitete.

Grad Niš, država Srbija i balkanski kulturni prostor su, zahvaljujući inicijativi Narodnog pozorišta Niš, dobili prestižan pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ 2019. godine. Uprkos aktuelnoj pandemiji i otežanim uslovima za rad, uspešno je realizovan i 2. festival ,,Teatar na raskršću” septembra 2021, a u prethodne dve sezone postavljeno je 10 premijera, nekoliko koprodukcija, od kojih je jedna međunarodna i organizovana su brojna gostovanja drugih pozorišta.

Svojim postojanjem i dugogodišnjim radom, Narodno pozorište Niš upisalo je grad Niš na kulturnu mapu Srbije, Balkana i Evrope i institucija je koja opravdano može da ponese najviše priznanje Republike Srbije.

Takođe pročitajte

Kako napisati brief za dizajn ambalaže

Brief za dizajn ambalaže predstavlja ključni dokument koji objedinjuje sve potrebne informacije, smernice i očekivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.