Srednjoškolci iz Niša, Danske i Holandije udruženi protiv klimatskih promena

Ovih dana gosti Grada Niša su srednjoškolci i profesori iz Danske i Holandije, koji se zajedno sa učenicima Gimnazije Bora Stanković iz Niša kroz trodnevni program upoznaju sa kapacitetima Grada i Južne Srbije u borbi protiv klimatskih promena.

Poseta je deo međunarodnog Erasmus+ projekta „European climate change curriculum“ gde partnerski organizacije i gimnazije iz četiri Evropske zemlje, Srbije, Španije, Holandije i Danske rade na izradi prvog Evropskog priručnika za srednjoškolce na temu klimatskih promena. Srbiju u ovom projektu predstavljaju organizacija PROTECTA i Gimnazija Bora Stanković iz Niša.

Po intenzivnom programu planirano je da se gosti upoznaju sa primerima dobre prakse iz Niša i okoline kroz aktivnosti obrazovnih institucija, lokalne samouprave, OCD-a, biznis sektora, javnih institucija, a vezano za oblasti klimatske promene, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, održivog razvoja.

This slideshow requires JavaScript.

Prvog dana programa pored Gimnazije gosti su se upoznali sa radom Grada Niša, čije ekološke projekte su u Gradskoj kući prezentovali Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice, Bojan Gajić, energetski menadžer Grada Niša, koji je predstavio projekte vezane za energetsku efikasnost, i Vesna Stojanović, predstavnik KLER-a, koja je predstavila projekat za preradu otpadnih voda.

Sa ekološkim programima u srednjim školama gosti iz inostranstva su se upoznali kroz smer tehničar zaštite životne sredine koji su prezentovali predstavnici Prehrambeno-hemijske škole. Kako se obrađuju klimatske promene na Univerzitetu su gostima prezentovali u njihovoj poseti fakultetu predstavnici Fakulteta zaštite na radu, dekan Srđan Glišović i profesor Slobodan Milutinović.

U narednim danima planirano je da gosti posete i upoznaju se sa radom: fabrike E-reciklaža, Naučno-tehnološkog parka, Prve regionalne sanitarne deponije u Leskovcu, Vodovoda u Leskovcu, Hidrocentrale u Vučju.

Nacionalna promocija prvog Evropskog priručnika za srednjoškolce na temu klimatskih promena je planirana u Nišu u maju mesecu u organizaciji PROTECTA-e.

Takođe pročitajte

Kupovinu stana u izgradnji: Kako se zaštititi i iskoristiti povoljne uslove

Ukoliko se trenutno nalazite u potrazi za nekretninom, investiranje u zgradu koja je u fazi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.