Srednja škola „Josif Pančić“ u Surdulici uvela dualno obrazovanje u svoj program

Poljoprivredno šumarska škola “ Josif Pančić “ iz Surdulice uvela je u svoj program prvo dualno obrazovanje na području opštine u kojem su ugostiteljstvo, trgovina i turizam.

Formirano školsko odeljenje je mešovitog karaktera kuvar- konobar sa kombinacijom dualnog obrazovanja kroz rad i klasičnog obrazovanja.
Kako nam je rekla direktorka škole Jasminka Ristić ideja da se otvori ovakvo specifično odeljenje rodila se na osnovu ispitivanja potreba tržišta na teritoriji Surdulice i ostalih opština, kao i evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, odnosno potreba hotela, motela i restorana u okruženju. Bilo je evidentno da nedostaju u velikom broju radnici dva obrazovna profila kao što su kuvari i konobari.
„Uzimajući u obzir blizinu turističke destinacije Vlasine i Vlasinskog jezera kao i mogućnost brzog razvoja turizma na ovoj lokaciji, u šta verujemo, prepoznali smo dodatnu potrebu za školovanjem budućih kuvara i konobara – istakla je direktorka Ristić.
Za upis je bilo dosta poslodavaca koji su izrazili veliku spremnost da pomognu učenicima kad je u pitanju učenje kroz rad na ovim obrazovnim profilima.
Na veliko angažovanje škole, Privredne komore Srbije, kao i zainteresovanih poslodavaca sklopljeni su ugovori o saradnji škole i poslodavaca kao i roditelja učenika za učenje kroz rad.
Kolika je potreba za kuvarima i konobarima govori upravo i činjenica da su pojedini socijalni partneri preko početnih želja za učenje kroz rad povećali svoje kvote i primili veći broj učenika. Raduje činjenica da je interesovanje socijalnih partnera veliko za upis u školsku 2022/ 2023 godinu što pokazuje podatak da već ima dosta usmenih dogovora sa velikim hotelima u blizini, kao i sa nekim restoranima koji nisu bili socijalni partneri u protekloj godini ali su zato u međuvremenu u velikoj meri zadovoljni zadovoljni sa učenicima koje su birali jer su u njima prepoznali izraženu ljubav prema poslovima za koje se školuju i želju da se usavršavaju. Ovde ističemo motel PREDEJANE kao i restorane MAKI KUTAK iz Vladičinog Hana, i restoran Novo tehnika (do nedavno poznat pod imenom FONTANA) iz Žitorađa. Inače, pored celog odeljenja dualno obrazovanje upisalo je 24 učenika od kojih su se 17 odlučili za učenje kroz rad tako da su raspoređeni kod socijalnih partnera, dok su ostali na klasičnom obrazovanju u školskom restoranu i kuhinji, dodaje naša sagovornica.
Dragan Milošević

Takođe pročitajte

KONSTRAKTA i ZEMLJA GRUVA na Nišvillu!

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.