Srđanov ŠAMPIONSKI med rezultat predanosti i ljubavi

„Ne možete čekati na inspiraciju. Morate je juriti sa palicom.“ – kaže Džek London, a Srđan Nikolić iz Vlasotinca se uspešno kroz život vodi ovom krilaticom.

Na nedavno održanom Međunarodnom ocenjivanju meda Tetovo Honey 2021. u konkurenciji 370 pčelara iz 22 države sveta, priznanje za ŠAMPIONA kvaliteta u konkurenciji BAGREM med (Acacia honey) pripala je Vlasotinčaninu, ljubitelju prirode, pčelarstva i poezije – Srđanu Nikoliću.

Ono što je karakteristično bilo na ovom takmičenju jesto to da se princip dodeljivanja nagrada radi tako da, zlatnu medalju po nekoliko kriterijuma dobija više takmičara, dok je za priznanje ŠAMPIONA proglašavan samo jedan pobednik. Upravo zbog toga mi je velika čast i naravno da ovakva priznanja pomažu i motivišu da sa ovakvom posvećenošću nastavim sa pčelarstvom. – kaže Srđan.

Pored pčelarstva, Srđan je većinu radne nedelje zaposlen kao instruktor vožnje, dok kako kaže vikendi i boravak u prirodi je rezervisan za branje lekovitog bilja i pčele.

This slideshow requires JavaScript.

Kako i sam kaže oduvek je voleo da u svoje svakodnevne aktivnosti uvrsti hobije koji mu omogućavaju da napuni baterije,a uz to i da napravi nešto korisno.

Pored toga, već dugi niz godina ovaj svestrani vlasotinčanin se bavi i proizvodnjom malina. Pored meda, u ponudi Gazdinstva Nikolić, mogu se pronaći i razne varijacije sa medom ali i domaći sokovi, sirće sa divljom jabukom..

Kao na primer: seme koprive u medu, saće u medu, voće u medu, orašasti plodovi u medu, a ovaj asortiman će se po Srđanovim rečima proširiti jer je u planu da u kombinaciji sa medom bude iskombinovano i netretirano, neprskano i uglavnom divlje voće, dren, divlja jabuka, kupina, šipurak..Sve proizvode možete pronaći na Facebook stranici klikom na link.

Pčelarstvom sam krenuo da se bavim pre 10-ak godina i to samo iz hobija i neke moje razonode i ljubavi prema prirodi i njenim darovima. Osvajao sam ranije nagrade ali ova je može se reći najznačajnija u mojoj pčelarskoj karijeri. Zaista  sam bio iznenađen, nisam ni sumnjao u med iz mog gazdinstva ali u konkurenciji od 370 pčelara nije bilo lako. Već par godina zaredom učestvujem na takmičenjima i biće da je moj hobi uzeo maha.

Pored ove nagrade, iza Gazdinstva Nikolić stoji i zlatna medalja za bagremov med 2020.takmičenje u Tetovu, zatim takmičenje pčelara u Tuzli, za baremov i livadski med, na kome je zlatna medalja dodeljena upravo Srđanu i to 2020. i 2021, dok je na istom takmičenju za proizvod saće u medu, dobitnik bronzane medalje.

Pitali smo Srđana, da li je ovaj hobi, odnosno posao u začetku nešto što je finansijski isplativo i ko su uglavnom kupci ŠAMPIONSKOG meda.

Nažalost, za sada ne mogu reći da je sve na mestu, ovaj hobi može biti skup ukoliko se odlučite da nema kompromisa sa kvalitetom. Ulaganja i troškovi mogu biti veliki, a sama količina meda je svake sezone neizvesna ukoliko uzmemo u obzir da klimatske promene su nešto što ostavlja traga na pčele u mnogo većoj meri nego što to možemo da zamislimo. Kupci su uglavnom sa juga i to je tako zbog visoke cene poštarina.

Kao što smo spomenuli na početku teksta, Srđan-čovek sa više hobija, u slobodno vreme, voli da piše pesme, pa vam u nastavku prenosimo jednu od pesama u celosti.

SREĆA
Trazio sam je gde god da sam bio.
Trazio sam je po drumovima i sokacima
po kafanama i bordelima,
po splavovima i klubovima,
po kockarnicama i pijacama.
I kad sam bio tuzan
i kad sam bio usamljen
i kad sam bio umoran
i kad sam bio bolestan,
trazio sam je.
A rekli su mi:
-Ne trazi je, jer nećeš je naći-
Čekao sam je na kiši i oluji,
nadao se da će je mozda vetar doneti.
Čekao sam je na suncu i mesečini,
nadao se da će je mozda noć stvoriti.
Čekao sam je po stanicama,
nadao se da će mozda kao putnik
od nekuda stići.
A rekli su mi:
-Ne čekaj je, jer neće doći.
Sreća se ne trazi I ne čeka.
Putuj kroz zivot stazama ovozemaljskim,
Ne zastajkuj, ne trazi je I ne čekaj.
Ona će te sresti,
kad se najmanje budeš nadao.-
Autor:S. NIKOLIĆ oktobar 2021.

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.