četvrtak , 22 aprila 2021
Ilustracija: Flickr

SRCE na FB “zidu”, dojke na pregled

Hej drage prijateljice, nije meni teško staviti SRCE na svoj FB zid, ali čemu to …nije čak ni to ta nedelja. Umesto da klikćemo bolje na preventivni pregled da odemo, poručila je sa svog FB profila novinarka i uticajna blogerka Jelena Stojković.

Ovih dana je prava “epidemija” porukama u kojima se moli da se podeli srce na FB zidu kako bi se pokazala podrška ženama obolelih od raka dojke. Jelena je umesto deljenja “srca” podelila podatke koje svaka žena, ali i muškarac trebaju da pročitaju.

..….Prema Kalendaru javnog zdravlјa 20.mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemlјama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlјa se u zemlјama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlјe Srbije, u 2014. godini, ukupan broj novootkrivenih slučajeva raka dojke kod žena u Srbiji bio je 3690, dok je standardizovana stopa incidencije iznosila 53.3 na 100.000. Ukupan broj smrtnih slučajeva od raka dojke kod žena iznosio je 1648, dok je standardizovana stopa mortaliteta bila 19.7 na 100.000. Najveći broj obolelih žena i u našoj zemlјi jeste starosti od 50 do 65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema mlađem godištu.Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlјi je sličan drugim zemlјama u okruženju, međutim prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlјa se nalazi među zemlјama sa visokom stopom mortaliteta, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke. Izuzetno je važno da žene brinu o sopstvenom zdravlјu i da redovno sprovode samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi, kao i trudnice i porodilјe.

Takođe pročitajte

SLAVIŠA iz Vlasotinca – lekcija iz ljudskosti

Vlasotinčanin Slaviša Stanojević donirao je krvnu plazmu nakon preležane korone. Ono što ga razlikuje od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.