subota , 21 maja 2022
Srčanik na Zlatiboru Foto: Jelena Ćosin

Srčanik – Trava od srca

Srčanik ili srčenica je višegodišnja biljka jakog i vijugavog korena. Koren je spolja smeđ, a iznutra ružičast. Razmnožava se izbojcima iz čvorova na korenu, koji se razvijaju u nove korene od kojih svaki za sebe samostalno živi. Srčenica se može razmnožavati semenom, u jesen, odmah nakon što sazri. Stabljika naraste i više od 1 metra. Listovi su dugački, kopljasti a pri dnu imaju peteljku. Gornji su listovi uži i obuhvataju stabljiku. Sa gornje strane listovi su tamnozeleni, a sa donje sivo-zeleni. Cveta ružičasto-belim cvetićima koji su na vrhu stabljike složeni u klas i imaju vrlo ugodan miris.

Srčanik, srčanica – Mnogi su nazivi za ovu biljku prisutni u narodu
Foto: Jelena Ćosin

Stanište – Raste na planinskim i brdskim livadama i pašnjacima .

Upotrebljivi delovi biljke – Za lek se skuplja korenje koje se vadi u decembru.

Hemijski sastav – Korenje sadrži najviše tanina (7-36%), fenolkarbonske i organske kiseline, steroide,katehine, vitamin C, skrob (26%). Sadrži barijum, selen, stroncijum.

Primena- Srčanik svoju lekovitost zahvaljuje razmerno velikom prisustvu tanina. Leči krvarenja i prolive, bolesti sluzokože, a celi crevni trakt potiče na rad. Preporučuje se za lečenje slabokrvnosti, dizenterije, rana u ustima i slično.  U narodnoj medicini se upotrebljava protiv akutnih i hroničnih dijareja, krvave stolice, hemoroida, raznih kožnih bolesti. Služi za obloge i ispiranje rana. Rizom srčenjaka ulazi u sastav gorkih čajeva. Služi i kao zamena za Ratanhiae radixViše se upotrebljava u narod­noj nego u zvaničnoj medicini.

Način upotrebe – Upotrebljava se u obliku čaja ili kao prašak. Čaj: 2 kašike usitnjenog korena (50 g) za litru mlake vode, ostaviti da stoji 2-3 sata pa i duže. Nije ga dobro kuvati zbog prisutnosti skroba. Pije se 2-3 šolje dnevno . Kao prašak uzima se na vrh noža i popije s a vodom ili mlekom i to pre jela 2 puta dnevno.

 

 

Izvori: HerbaliaAgroplus 

Takođe pročitajte

Profesionalci savetuju: Kako i kada orezati prolećno cvetajuće grmlje

Za bujnije cvetanje, naše drvenaste biljke moramo redovno orezivati, najbolje svake godine. Ali kako da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.