SRBA TAKIĆ – pobednik festivala „U ritmu dijalekta“

Minulog vikenda u organizaciji leskovačkog Kulturnog centra, po drugi put za redom održana je manifestacija “U ritmu dijalekta”, posvećena preminulom leskovačkom pesniku Draganu Radoviću.Ovogodišnji pobednik festivala “U ritmu dijalekta” i dobitnik “Draganovog pera” je vlasotinački pesnik Srba Takić. Najbolja od pristiglih pesama je Takićev “Sonet od staros”, koja je napisana na prizrensko-timočkom dijalektu , ocenio je žiri u sastavu Milivoje Pavlović, književnik, istoričar književnosti, književni kritičar i dekan Fakuleta za kulturu i medije, Tihomir Petrović, istoričar književnosti, profesor Pedagoške akademije u Somboru i prošlogodišnji pobedik ove manifestacije pesnik Vlasta Cenić.
‘’Mišljenja sam da svoj maternji jezik moramo negovati i čuvati a to je svakako najbolje kroz govorenje i pisanje onako kako smo naučili od svojih starih ”, ocenio je ovogodišnji pobednik Srba Takić.
Inače, ovo nije njegova prva nagrada za stvaranje na dijalektu, dva puta je pobeđivao na Preobraženjskom pojanju, koje organizuje niška biblioteka kao i na konkursu na temu vina i grožđa, na Vinskom balu.
Ove godine na konkursu je pristiglo pedesetak pesama na dijalektu, a žiri je pohvalio i pesme Mire Đermanović, Milovoja Kostića i Tomislava Đokića.Po prvi put dodeljena je i nagrada publike a ona je pripala pesniku Draganu Veličkoviću za pesmu “Došlo mi da štuknem”. Cilj manifesacije je okupljanje pesnika koji poeziju pišu na dijalekat.

Takođe pročitajte

Dani banice po 18.put u Beloj Palanci

Manifestacija “Dani banice” ove godine održava se 18. put od 9. do 11. avgusta u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.