sreda , 3 marta 2021

Sportom protiv dijabetesa

Sa ciljem da omogući deci koja boluju od dijabetesa besplatne sportske treninge, a nastavnicima u osnovnim školama i roditeljima korisne edukativne savete o dijabetesu otvorena  je nova sezona projekta Sportom protiv dijabetesa.

Projekat organizuje sportski klub Vašarište iz Kragujevca uz podršku Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a pod generalnim pokroviteljstvom Wiener Städtische osiguranja, koje je već tri godine zaredom podržava ovaj projekat.

U Srbiji od dijabetesa tipa 1 (koji podrazumeva zavisnost od insulina) boluje oko 5.000 dece, od čega je preko 2.000 mlađe od 14 godina. Po tome je naša zemlja vodeća u Evropi. Prema zvaničnim podacima godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 160 novih slučajeva dijabetesa kod dece, što je povećanje od preko 3 odsto godišnje. Kako je fizička aktivnost važna u prevenciji nastanka i u kontroli ove bolesti, kroz ovaj projekat deci oboleloj od šećerne bolesti biće omogućeno da jednom nedeljno imaju besplatne sportske treninge u sedam gradova u Srbiji i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Subotici i Vršcu. 

Podrška deci sa zdravstvenim problemima, kao i pomoć marginalizovanim i ugroženim grupama predstavlja jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja Wiener Städtische osiguranja. Već 15 godina koliko posluje u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je prepoznatljivo po društvenoj odgovornosti jer tu odgovornost pokazujemo prepoznajući i pomažući u borbi protiv najvećih izazova. Zdravlje je jedan od njih, a posebno zdravlje dece. Zato smo srećni što se projekat širi i što će ne samo deca, nego i njihovi roditelji iz sve više mesta u Srbiji, moći da osete podršku i da nisu sami u nezahvalnoj borbi koju svakodnevno vode“, izjavio je Miloš Cicmil, korporativni PR menadžer Wiener Städtische osiguranja. 

????????????????????????????????????

Pored besplatnih sportskih aktivnosti, radićemo i na edukaciji dece i nastavnika u osnovnim školama o dijabetesu. U po dve osnovne škole u gradovima koji su obuhvaćeni ovom akcijom, uključićemo se u časove fizičkog vaspitanja. Cilj nam je da osnovce motivišemo da se bave sportom, ali i da radimo na tome da ova deca ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline. Pored toga, edukovaćemo i nastavnike  o problemu šećerne  bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti,“  izjavio je Borko Marinković, inicijator projekta i predsednik SK Vašarište iz Kragujevca. On je dodao da je podrška Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije od velikog značaja za projekat, jer ta ustanova obezbeđuje stručno – edukativnu podršku i praćenje psihofizičkog razvoja dece uključene u projekat.

Besplatni treninzi fudbala, badmintona i školica sporta jednom nedeljno biće dostupni mališanima na sledećim lokacijama:

 • Beograd – badminton, u sportskom centru Slodes, Borska 92f utorkom i petkom od 19h i školica sporta u sportskoj akademiji Senjak, Andre Nikolića 29;
 • Novi Sad – treninzi petkom u Školici sporta OLEE, Novosadskog sajma 37 po sledećem rasporedu:
  • 18-19h (za decu rođenu od 2011 – 2013)
  • 19-20h (za decu rođenu od 2008 – 2010)
 • Kragujevac – školica sporta u sportskoj sali Prirodno matematičkog fakulteta, Ulica Radoja Domanovića 12, nedeljom od 18h.
 • Subotica – školica sporta UG “SuTeam” – petkom u sali Tehničke škole “Ivan Sarić” po sledećem rasporedu:
  • 18:30-19:30h (za decu rođenu ‎2012-2013)
  • 19:30-20:30h (za decu rođenu ‎2007-2011)
 • Vršac – badminton, sredom od 17 do 18h u Hemijsko-medicinskoj školi (Sterijina 113) i nedeljom u periodu 18 do 19:30h u Gimnaziji „Borislav Petrov Braca“ (Kordunska 1).

Sledeće nedelje projekat će biti svečano otvoren u Vršcu i Kragujevcu. Besplatni treninzi za mališane u Nišu i Čačku biće dostupni od sledećeg meseca.

Takođe pročitajte

Kako izgleda rad lekara u noćnoj smeni tokom pandemije?

Iznenadne kontrakcije, krvarenja, otežano disanje, srčani blok sa krizama svesti – samo su neka od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.