Spomenik prirode “Lalinačka slatina” dobija termovizijski nadzor požara

Uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, biološko društvo „Dr Sava Petrović“ instaliralo је termovizijsku kameru na „Lalinačkoj slatini“ kod Niša, kako bi se unapredila bezbednost i sprečili požari na području ovog spomenika prirode.

Ovaj savremeni nadzorni sistem, ima za cilj rano otkrivanje i efikasno suzbijanje požara, čime se znatno doprinosi zaštiti ovog važnog prirodnog područja.

Lalinačka slatina, koja se nalazi jugoistočno od Niša, zaštićeno je prirodno dobro s bogatom florističkom i faunističkom raznolikošću. Instalacija termovizijske kamere omogućava brzu i preciznu detekciju izvora toplote, što je ključno za rano reagovanje i sprečavanje širenja požara.

Ova tehnološka inovacija ne samo da štiti biološku vrednost Slatine, već i pruža dodatnu sigurnost lokalnoj zajednici i okolini i predstavlja tehnološki napredak u zaštiti prirode.

Postavljanje termovizijske kamere deo je projekta „Implementacija mera za ranu detekciju požara na visoko rizičnom području izuzetne biološke vrednosti – Lalinačka slatina”.

Ovaj projekat je primer kako inovacije i kolektivni trud mogu doprineti očuvanju naše zajedničke prirodne baštine, osiguravajući da njene lepote ostanu netaknute za sadašnje i buduće generacije. Takođe, ovaj projekat je primer uspešne međunarodne i lokalne saradnje usmerene ka očuvanju životne sredine i promociji održivog razvoja.” – rekao je dr Marko Nikolić, predsednik Društva.

Projekat “Implementacija mera za ranu detekciju požara na visoko rizičnom području izuzetne biološke vrednosti – Lalinačka slatina” sprovodi Biološko društvo “Dr Sava Petrović”, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i

Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.