Spomen kosturnica u rovu niške Tvrđave spremna za jubilej

Tokom prošle nedelje završeni su radovi u okviru „Programa sanacije i restauracije Spomen kosturnice streljanim i vešanim učesnicima Topličkog ustanka 1917.u rovu Niške tvrđave“.Radove je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa 1,8 miliona dinara. Projekat je izradio niški Zavod za zaštitu spomenika a radove je izvodila SGR „Vaša kuća“ iz Dimitrovgrada.
Radovima je obuhvaćena sama spomen-kosturnica, ali i pripadajući plato u rovu Niške tvrđave, kao i okolni bedemi, pa je ovaj prostor sada jedan od najuređenijih u ovom delu grada.

spomen kosturnica nis„Zavod svoje prioritete bira prema stanju nepokretnih kultrnih dobara i realnim potrebama da se ona obnove i zaštite, a u slučaju spomen-kosturnice u Niškoj tvrđavi dodatni kriterijum je bio i jubilej „100 godina od Topličkog ustanka“ koji se obeležava u toku 2017.godine, te realizacijom ovog projekta želimo da damo svoj doprinos i u tom smislu. Inače, Spomen kosturnica streljanih i obešenih rodoljuba i učesnika Topličkog ustanka 1917. godine je autentično mesto masovnog streljanja rodoljuba i učesnika Topličkog ustanka 1917. godine od strane bugarskih okupatora tokom Prvog svetskog rata. Kao spomenik velike istorijske vrednosti, spomen kosturnica je na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš stavljena pod zaštitu zakona 1983. godine, kaže odgovorni projektant i nadzor Elena Vasić Petrović.

Zavod apeluje na nadležne da spreče ponovno uništavanje javne svojine i učine napore da ovaj prostor dostojno dočeka jubilej.

Inače, ove godine pomenuto Ministarstvo je finansiralo još jedan projekat, koji se odnosi na uređenje spomenika na centralnom gradskom trgu u Preševu, a ukupno su izdvojena sredstva u vrednosti od oko tri miliona dinara.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.