nedelja , 28 novembra 2021
Kanoli Foto: https://www.pexels.com/photo/cannoli-with-pistachios-4078183/

Specifični dezerti za različite delove sveta

Turisti se odlučuju za putovanja i obilazak najudaljenijih destinacija širom sveta radi praktikovanja različitih aktivnosti vezanih za skijanje, plivanje, ekstremne sportove, posetu muzejima, obilaske gradova.

Ono što je zajedničko većini svetskih turista je želja da na putovanjima isprobaju jela karakteristična za pojedine svetske kuhinje, ali i uvek omiljene dezerte koji mame svojim fenomenalnim izgledom, i još boljim ukusom.

Tako su hrana i dezerti koji je prate postali jedan od glavnih razloga zašto ljudi sve češće obilaze svetski poznate destinacije. Nadamo se da će se u skorijem vremenskom periodu stabilizovati situacija sa pandemijom korona virusa, te da će putovanja biti ponovo moguća pod normalnik okolnostima, kako bi mogli da uživamo u tradicionalnim svetskih dezertima.

U nastavku teksta saznajte nešto više o popularnim dezertima širom sveta.

Zašto su krofne jedan od najpopularnijih slatkiša na svetu?

Krofne vode poreklo iz Starog Rima i Grčke, a danas predstavljaju jedan od planetarno najpoznatijih slatkiša. Zemlja u kojoj se procentualno najviše prave i jedu krofne je SAD, ali su one popularne i u mnogim drugim zemljama.

Krofne
Foto: https://www.pexels.com/photo/pile-of-doughnuts-1407346/

Krofne koje svi volimo su univerzalan slatkiš koji se jednostavno priprema, a potrebni sastojci su brašno, ulje, šećer, jaje, melko, kvasac, malo soli, ulje za prženje. Pomenutu poslasticu možete ukrašavati i filovati kako želite, a sve u zavisnosti od ukusa koji najviše preferirate.
Način pripreme se takođe razlikuje od države do države, pa tako i svaka savezna država u Americi ima sopstvenu najpopularniju vrstu krofni. Upravo je to pravi pokazatelj da je ovaj slatkiš najpopularniji u pomenutoj državi.

Takođe, u SAD se slavi i Internacionalni dan krofni, s obzirom da je to bila jedna od glavnih namirnicam američkih vojnicika u Prvom svetskom ratu. Osim u Americi, ovaj specijalitet je popularan i kod nas, a postao je dezert gde možete kombinovati različite ukuse i dizajnirati ga tako da izgleda fenomenalno i njegovim slikama obogatiti vašu Instagram stranicu.

Selimo se na drugi kraj sveta u Indiju

Specifični slatkiši su nešto što mnoge ljude oduševljava i mami da posete razne zemlje, pa nam je tako i Indija spremila nešto poprilično zanimljivo.

Zamislite poslasticu po sastavu sličnu krofnama, natopljenu sirupom koja se pravi od mleka u prahu, brašna, jogurta i putera sa različitim aromama i dobićete Gulab Jamun, tradicionalni dezert u Indiji.

Sirup se nanosi nekoliko sati pre nego što se prelije zdrobljenim orasima i dobija specifičan hrskavi osećaj u ustima tokom degustacije.
Pomenuti slatkiš je karakterističan za Jug Azije, pa tako pored Indije i druge zemlje sa ovog podneblja služe Gulab Jamun tokom festivala, proslava i žurki. Možete probati da napravite ovu poslasticu i kod kuće, ali je najbolji ukus u restoranima Indije, tako da se definitivno prepooručuje kao dezert ukoliko posećujete ovu Azijsku zemlju.

Južnoafrički Malva puding

Južna Afrika je deo sveta koji je karakterističan po svojoj prelepoj prirodi, pa stoga ne čudi što tamo možemo pronaći i pojedine specijalitete sa ukusima kao nigde u svetu.

Ovaj slatkiš sunđeraste teksture sačinjen je od džema sa kajsijama i toplim kremastim sosom, te vas može zagrejati tokom hladnijih noći ukoliko se odlučite za posetu ovom prelepom delu sveta.

Smatra se da je poreklo ovog recepta iz Holandije, a etimološki reč malva u prevodu dolazi od reči beli slez zbog teksture ove poslastice. Malva puding se pravi veoma jednostavno, a možete dodavati različito voće kako bi dobili ukus kakav želite, dok se najbolji recepti mogu pronaći u restoranima širom Južne Afrike.

Italijanski specijaliteti poznati su širom planete

Italija je Mediteranska zemlja sa odličnom klimom i sjajnom kuhinjom, te je stoga mnogim turistima omiljena destinacija za odmor. Jedno od popularnijih letovališta je definitivno ostrvo na jugu ove zemlje, Sicilija.

Jedan od najpoznatijih slatkiša na ostvru su Sicilijanski Kanoli, koji predstavljaju savršenu kombinaciju teksture i ukusa. Sačinjeni su od testa hrskave korice koja podseća na školjku punjenu rikota sirom koji se topi u ustima.

Za pravljenje popularnih “mini tuba” potrebno vam je brašno, kakao u prahu, jaje, puter, mleko, dezertno vino i med. Kao i većina opisanih poslastica, na prvi pogled se sprema poprilično lako, međutim najverodostojniji ukus ovih slatkiša je moguće osetiti samo u zemljama odakle dolaze, s obzirom da ih tamo spremaju godinama unazad.

U tekstu smo se dotakli i nekih dezerata za koje možda niste čuli kako bi vam probudili interesovanje za putovanjima u pomenute krajeve radi isprobavanja ovih autentičnih jela. Takođe, uvek možete probati da napravite ove poslastice u svojoj kuhinji i osetite ukuse različitih podneblja.

Takođe pročitajte

Vlasotinački kuvar po naški

S vinjagu sam počela da pisujem ovoj kuvarče, sas slatko od grojze ću ga završim, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.