Solunska luka bliža srpskoj privredi

Na inicijativu Gorana Jovića, direktora PKS RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga i predstavnika PKS u Grčkoj,održan sastanak u Solunskoj luci sa Upravom luke i predsednikom Thanosom Liagkosom kao i konzulom Republike Srbije u Solunu, Jasminom Milačić.
Tema sastanka je bila pogodnosti korišćenja Solunske luke od strane privrednika Republike Srbije kao i redovni kontejnerski železnički saobraćaj od Soluna do Niša. „Za razliku od Pirejske luke(Atina)iz koje prema Srbiji godišnje ima izmedju 1300 -1400 kompozicija sa kontejnerima iz Solunske luke je to mnogo manje. Korišćenjem Solunske luke koja je udaljena od Beograda 630 km kao i luka Kopar sa istom kilometražom ali dužim tranaportom od 5-7 dana,smanjili bi se troškovi i vreme isporuke robe.Ujedno sporazum izmedju Severne Makedonije i Srbije kroz OPEN BALKAN (Otvoreni Balkan),transport kontejnerske i druge robe bi bio mnogo povoljniji i brži. Uprava Solunske luke založiće se na predlog PKS i generalnog Konzulata na većim pogodnostima za naše privrednike u korišćenju ove velike luke koju je bivša Jugoslavija u prošlosti daleko više koristila i imala svoj zakupljeni prostor u ovoj pomorskoj luci, navodi Goran Jović.
Sa srpske strane predloženo je i otvaranje predstavništva koje bi omogućilo našim privrednicima bolju kordinaciju u radu sa lukom. Ujedno predsednik Solunske luke gospodin Thanos Liagkos je obećao da će se kod Grčkog Ministarstva saobraćaja založiti za ukidanja ili bar povećanja transportnih dozvola našim špediterima i prevoznicima.
Direktor PKS RPK u Leskovcu,Goran Jović,pozvao je predstavnike Solunske luke da u Privrednoj Komori Srbije urade prezentaciju kao i koje pogodnosti bi imali srpski privrednici korišćenje luke u Solunu.

 

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.