ponedeljak , septembar 23 2019
Početna / BIZNIS / “Sokobanja – dodješ star odeš mlad” – tako već 180 godina

“Sokobanja – dodješ star odeš mlad” – tako već 180 godina

Sokobanja je opština sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije, a 21. juna 2017. proslaviće 180 godina turističke delatnosti.
Direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milenković rekao je da je 21. juna 1837. ispisan prvi srpski vaučer, sa kojim je po nalogu kneza Miloša Obrenovića zastavnik Lazarević upućen u Sokobanju na lečenje lekovitom vodom.

 Foto Sasa Djordjevic

“Sokobanja je jedina opština u Srbiji koja ima kompletnu turističku ponudu u kontinentalnom turizmu, okružuju je četiri prelepe planine, imamo dva jezera, reku, lekovite vode, termalne izvore, ubedljivo najčistiji vazduh u Srbiji i Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji”, rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima, u poslednjim decenijama izmenila struktura gostiju i sve je više mladih, od stranaca prošle godine najviše je bilo turista iz Bugarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i kako je dodao, u 2016. godini ostvaren je rekordan broj turista, dok je broj noćenja povećan za 15,6 odsto.

“U privatnom smeštaju imamo oko 12.000 ležaja koji su kategorisani i sa tri pa i četiri zvezdice, a hotelski turizam, iako je veoma dobar mogao bi još da se unapredi. Ipak, naši najbolji hoteli nude takve sadržaje da turisti nemaju potrebe da izlaze iz njih, jer imaju velnes i spa sadžaje, teretane, sportske terene za košarku, odbojku, teniske terene, trim staze”, rekao je Milenković.

On je rekao da turisti ipak većinu vremena provode u prijatnim i dugim šetnjama, udišući u predivnoj prirodi najčistiji vazduh u Srbiji i vraćaju se bitno osveženi, u skladu sa parolom “Sokobanja  –  dodješ star odeš mlad”.

Predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić rekao je da opština značajna sredstva ulaže u infrastrukturu, gde radi sa Vladom Srbije koja je obećala da će putni pravac prema Sokobanji biti jedan od njenih prioriteta.

Prema njegovim rečima, Sokobanja će od ovog leta imati novu letnju pozornicu “Vrelo” za koju se priprema bogat kulturni program.

Krstić je rekao da je zbog prirodnih bogatstva Sokobanje veoma zanimljiv i planinarski turizam, a za bicikliste je najavio nove staze a najznačajnija će voditi od Sokobanje do Bovanskog jezera.

Takođe pročitajte

Književna kolonija Sićevo – Program

Književna kolonija “Sićevo” otvorena je juče, a mi vam donosimo program koji je predviđen za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.