četvrtak , 9 decembra 2021

Socijala nisu samo narodne kuhinje

“Socijalna zaštita ne odnosi se samo na one kojima je pomoć neposredno potrebna kao što su narodne kuhinje i novčana davanja već predstavlja pomoć celom društvu, kazao je na otvaranju prvog Sajma usluga socijalne zaštite Vladimir Ilić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je organizovalo ovu manifestaciju.

Stotinak javnih i privatnih ustanova socijalne zaštite i organizacija civilnog društva koje deluju u ovoj oblasti okupili su se na prvom Sajmu usluga socijalne zaštite u niškom Domu vojske da predstave svoju ponudu ali i da razmene iskustva.

Državni sektretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladimir Ilić istakao je da socijalna zaštita predstavlja odraz kvaliteta života u jednoj zajednici i veliki broj izlagača na Sajmu govori da država uspešno podstiče proširenje lepeze usluga iz ove oblasti.

“Socijalna zaštita ne odnosi se samo na one kojima je pomoć neposredno potrebna kao što su narodne kuhinje i novčana davanja već predstavlja pomoć celom društvu. Ako pomognemo jednom detetu sa smetnjama u razvoju u vidu dnevnog boravka mi nismo pomogli samo njemu već smo olakšali život njegovoj porodici a isto važi i stare osobe, kazao je državni sekretar Ilić i dodao je je po prvi put prošle godine izdvojeno 400 miliona dinara a ove 702 miliona dinara za 123 lokalne samouprave upravo za razvoj licenciranih usluga.

Višegodišnje iskustvo sa dnevnim boravkom i pomoći u kući za decu, mlade i odrasle sa telesnim invaliditetom i intelektualnim poteškoćama ima Centar za socijalni rad u Babušnici koji je među prvima u Srbiji i dobio licencu za dnevne usluge u zajednici.

“Pomoć u kući koristiće 200 štićenika a u dnevnom boravku biće dvanaestoro dece jer su toliki naši kapaciteti ali smo uspeli da obuhvatimo 80 posto ili 53 sela.Imamo sela na 40 kilometara od Babušnice do kojih se ne može stići ni terenskim vozilom pa naše gerontodomaćice pešače i po 10 kilometara, kaže Adrijana Jovanović, direktorka pomenutog Centra.

Iako država finansira čak 75 posto plate i doprinose radnicima u zaštitnim radionicama „južno od Beograda“ u državnom vlasništvu opstalo je tek nekoliko od kojih je jedno „Elmont“ iz Niša. Direktorka Ana Labović kaže da imaju 33 radnika a od toga 18 osoba sa invaliditetom i da uspevaju da opstanu po tržišnim uslovima.

Miodrag Stojanović, direktor privatne štamparije Atlantis“ od 2013.godine do sada uposlio je čak 28 osoba sa invaliditetom i zadovoljan je njihovom produktivnošću.

“Novac koji država ulaže u ova preduzeća brže bi se vratio kada bi javna preduzeća koristila naše usluge, spojili bi humano i korisno bez ikakve štete po zajednici, ukazuje Stojanović.

Jasmina Barać Perović iz Udruženja studenata sa hendikepom iz Niša, okuplja više od 120 studenata, kaže da već deluju kao ustanova jer pružaju veliki broj usluga, od SOS telefona za žene invalide žrtve nasilja do škole engleskog jezika i plivanja.

Na Sajmu je učestvovao i Centar za socijalni rad iz Vlasotinca koji pokriva teritoriju dve opštine, vlasotinačke i crnotravske. Direktor Momčilo Ignjatović očekuje da dnevni boravak i pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju postanu njihove licencirane usluge.

“Mi već  od 2008.godine radimo sa ovom decom i njih tridesetak može da provede vreme u dnevnom boravku a da njihovi roditelji i staratelji računju na našu pomoć u kući. Kući ih ne obilaze samo domaćice i negovateljice već sa njima rade fizioterapeuti i profesori fizičke kulture, imamo kompletnu ekipu koja je potrebna takvoj deci, kaže Ignjatović i dodaje da neki vid socijalne zaštite na području ove dve opštine koristi 950 porodica.

 

Takođe pročitajte

Umetnost koja ruši predrasude – Završene filmske radionice u Prokuplju

Kako bi rešili pitanje predrasuda između romske i srpske populacije, udruženje “Film klub Prokuplje” odlučilo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.