Snimak predstave je informacija, a igranje pred publikom pravi doživljaj

U banjskom amfiteatru „Danilo Bata Stojković“, pred oko 500 gledalaca, predstavom Bečka Stolica zatvoren treći po redu Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji.

Pet festivalskih dana obeležio je bogat pozorišni repertoar, a nagradu Promenada za najbolju predstavu festivala dobila je Saligia, Ludum Ludum Teatra.

Festival je najbolji dokaz da za kulturom postoji potreba, ali i osigurano mesto u životu ljudi, jer se za predstave tražila karta više, a kroz kapije amfiteatra ove godine je prošlo gotovo dve hiljade ljudi. Organizatori su se potrudili da uprkos odigravanju na otvorenom isprate sve mere prevencije i ograniče dozvoljeni broj gledalaca. Prisećajući se prošlogodišnjeg festivala, koji je usled tada aktuelnih mera i situacije sa pandemijom koronavirusa održan onlajn, i publika i pozorišni stvaraoci jednoglasno su složni u stavu da je zamena za pravi pozorišni doživljaj u digitalnom formatu moguća samo privremeno, onda kada je to jedini način, a da je suština u fizičkom susretu glumaca i publike.

Uoči početka predstave Kerovi, Srđanu Timarovu je uručena Promenada kojom je nagrađen na prošlogodišnjem festivalu. Tom prilikom on je istakao da je banjski amfiteatar dostojan tek nekolicine svetskih i antičkih amfiteatara, te da se u njemu pozorište lepo „prima“, što je publika i potvrdila nakon maestralnog spektakla koji su Timarov i Kubura priredili svojom predstavom.

Nagradu Promenada za lični doprinos kulturi i umetnosti dobila je Milena Božović Manić, novinarka i urednica Radio Beograda, za svoj višedecenijski trud da kultura ostane u žiži medija, čak i u doba senzacionalizma. Prilikom uručenja statuete, dobitnica je ovu nagradu podelila sa svim svojim kolegama iz medija koje se, poput nje, svesrdno zalažu za kulturu. Kulturni Centar Vrnjačka Banja je institucija koja je ove godine nagrađena Promenadom, a koja je uprkos svim izazovima u godini nakon pandemije pronašla način da potpomogne održavanje ovog festivala i njegov kontinuitet.

Na stručnom okruglom stolu pod nazivom Predstave onlajn ili u fizičkom okruženju – perspektive, prednosti, ograničenja, a u moderaciji dr Dušana Stojakovića sa Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, Aleksandar Srećković Kubura, Srđan Timarov i Milena Božović Manić složili su se da je pozorište prevazišlo tokom istorije i mnogo veće izazove od pandemije koronavirusa, ali i da je njegova suštinska budućnost u neposrednoj interakciji sa publikom, kako i sam naziv kaže – „pozor“ što znači pažnja (fizička). Učesnici su dali šansu onlajnu samo kako bi se ostvario pozorišni kontinuitet do susreta u punoj sali, što je najjači katarzični motivator i za glumca i za gledaoca.

I najmlađi gledaoci su dobili svoju predstavu, koju je maestralno izveo Teatar Ulica na Trgu kulture, dok je njihova predstava Noćni prevoz i stanica u okviru glavnog repertoara otkazana usled vremenskih nepogoda, uz veliku želju organizatora da ona bude odigrana naknado, između ovog i narednog festivala.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.