Snaga i lepota kamena i lavande – izložba na otvorenom Nebojše Savovića Nesa

Početak otvaranja ljubičastih latica lavande po tradiciji na Eko plantaži Tamnjanica obeležava se izložbama dela vajara sa prostora bivše Jugoslavije. Ovoj jun obeležio je vajar Nebojša Savović Nes iz Gornjeg Milanovca koji je posetiocima galerije na otvorenom Pigmalion predstavio 18 svojih dela nastalih od 2004.godine do danas.

„Ovakvu postavku sam prvi put video pre tri godine kada sam došao na izložbu mog kolege iz Hrvatske Petra Hranuelija. Bio sam fasciniran. To je jedna čudesna akcija da jedan dan ljudi dođu u prirodu i u predivnom pejzažu vide izložbu. I zaista je dovoljan jedan dan jer nekada možete da budete dva meseca u galeriji ali da mali ljubitelja umetnosti vidi postavku, kaže umetnik  koji i pored toga što je 18 godina radio na Hramu Svetog Save u Beogradu nije zapostavio samostalni umetnički izraz i pedagoški rad. Profesor je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu kao predavač za užu umetničku oblast vajarstvo.

Ovo je treća godina kako se “najljubičanstveniji” mesec na plantažama obeležava sa umetnicima. Do sada su svoje skulpture u poljima lavande izlagali Petar Hranueli iz Hrvatske, Nikola Smilkov iz Severne Makedonije i Jovana Petković i Sara Nikolić iz Beograda. Svi ovi događaji privukli su veliki broj posetilaca jer su idealna prilika za druženje i slikanje u živopisnim predelima.

Za posetioce svojevrsni ugođaj iza koga stoji Gorazd Čuk iz Ljubljane, vlasnik Eko plantaže Tamnjanica i osnivač udruženja Pigmalion. Organizovati izložbu u galeriji dovoljan je izazov a tek ovo što on priređuje na otvorenom je za par stepenika teže.

“Ljubav prema prirodi i umetnosti ne mogu da se porede sa prolaznim poteškoćama, skroman je slovenački mecena koji je do sada podržao rad par desetina slikara, vajara i fotografa iz zemlje i inostranstva.

Ova izložba je uvod u ovogodišnji serijal umetničkih kolonija i simpozijuma u Tamnjanici. Jedan od njih rezervisan je za vajare i održaće se od 10. do 24.septembra.

Takođe pročitajte

WIZZ AIR – Fiksnih 9 evra za različite proizvode i usluge. Važi i za postojeće rezervacije!

Spremite se da svoje iskustvo putovanja uzdignete do neslućenih visina uz naše neverovatno prolećno čišćenje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.