Foto: SKC

Služavka gospodarica“ – Komična opera na sceni niškog pozorišta

Кomična opera „Služavka gospodarica“, kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija, u režiji Miloša Cvetkovića, a u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš, biće premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Nišu 7. decembra od 20 sati.

Nišlijke i Nišlije koji su ljubitelji opere imaće prilike da gledaju svetski poznatu komičnu operu „Služavka gospodarica“. Solisti Marijana Davinić i Marko Milisavljević, uz podršku Anđele Stanković na čembalu i kamernog orkestra predvođeni dirigentom mr Ivanom Mirović, oživeće na sceni ovaj biser napolitanskog baroka.

Scenografiju i kostime za operu radili su Dragana Breza i Dušan Stanković. Кarte za premijeru se mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 600 dinara, a prva repriza zakazana je za 17. decembar.

Italijanski kompozitor, violinista i orguljaš Đovani Batista Pergolezi (Giovani Battista Pergolesi) (1710-1736.) danas se smatra jednim od najranijih kompozitora komične opere (opera buffa). Pergolezi je operu „Služavka gospodarica“ prevashodno napisao kao dvodelni intermeco vlastite opere „Nesalomivi robijaš“ (opera seria), koja je ostala u senci, dok je „Služavka gospodarica“ postala samostalna opera i stekla svetsku slavu.

Prvi put je izvedena 1733. godine u Napulju, a kada je izvedena u Parizu 1752. godine, prouzrokovala je takozvanu svađu bufonista, odnosno sukob pristalica ozbiljne francuske opere i ljubitelja nove italijanske komične opere. Libreto je napisao Đenaro Antonio Federiko. Opera će biti izvedena na srpskom jeziku.

Takođe pročitajte

Skin cycling, samo trend ili dobra rutina?

Društvene mreže su zatrpane ovim terminom, a sve više je zagovornika ove rutine kao najboljeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.