nedelja , 28 novembra 2021
Foto: EU info cenar

Slovenija pomaže Srbiji u borbi protiv virusa korona

Najnovija donacija Evropske unije – 100.000 troslojnih hirurških maski, 19.000 FFP2 maski, 2.000 dezinficijenasa za ruke (0,5L), 3.000 kg tečnog dezinficijensa – stigla je danas u Beograd i isporučena u skladište Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zaštitna oprema deo je donacije Republike Slovenije Srbiji kroz Mehanizam civilnu zaštitu EU (USPM).

Pomoć EU tokom borbe protiv Kovida-19 imala je mnogo oblika: finansiranje angažovanja medicinskih radnika u Srbiji, transport stotina tona medicinskog materijala, doniranje miliona komada lične zaštitne opreme, kupovina kola hitne pomoći i za dekontaminaciju. Sve to bile su donacije.

Primopredaji pomoći prisustvovala je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

“Pružamo podršku Srbiji od samog početka ove pandemije, koristeći različite instrumente. EU je obezbedila transportne kapacitete i zaštitnu opremu. EU je donirala više od tri miliona visoko kvalitetnih maski. EU je dala respiratore i ambulantna vozila.

EU je obezbedila ukupno blizu 55 miliona evra pomoći za borbu protiv Kovida-19 u Srbiji. Reč je o donacijama. EU je takođe obezbedila medicinsko osoblje. EU je finansirala zdravstvene stručnjake koji su vakcinisali preko 1,4 miliona ljudi u Srbiji.

Foto: EU info centar

Ono što vidimo ovde danas – ovu isporuku iz Slovenije sa preko 100 hiljada maski, predstavlja još jedan primer da Evropska unija stoji uz Srbiju usred pandemije. To je u skladu sa prethodnim donacijama iz Francuske, Nemačke i Slovačke. I zaista pokazuje realnost našeg slogana: EU za tebe!”

Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji izjavio je sledeće:

„Zadovoljan sam što moja zemlja Srbiji pruža solidarnost kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

Slovenija je generalno vrlo aktivna zemlja na polju humanitarne i razvojne pomoći Srbiji i Zapadnom Balkanu. Slovenija je reprogramirala svoju razvojnu pomoć nakon izbijanja pandemije i 20 odsto je preusmereno za borbu protiv Kovida-19. Slovenija je 2020. godine već isporučila materijalnu pomoć Srbiji i nadamo se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti.”

Takođe, Srbija je najveći korisnik RescEU – jednog od alata EU Mehanizma civilne zaštite. Ukupna vrednost pomoći RescEU Srbiji tokom Kovida iznosi 6,8 miliona EUR.

Pre svega nekoliko dana, 310.000 FFP2 maski, 730.000 hirurških maski i 730.000 pari zaštitnih rukavica isporučeno je u skladište Ministarstva unutrašnjih poslova. Zaštitna oprema deo je donacije Evropske unije Srbiji kroz Mehanizam civilne zaštite EU koji upravlja posebnim instrumentom za vanredne situacije pod nazivom rescEU. Donacija je vredna 857.000 evra.

Foto: EU info centar

Takođe, Slovačka Republika jedna je od zemalja Evropske unije, koja je ponudila Srbiji pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona. Tako je u februaru u Ginekološko-akušersku kliniku u Beogradu stiglo 5.000 zaštitnih mantila, 247 paketa sa sredstvima za higijenu, 15.000 PCR testova i pet baterijskih akumulatora.

Nemačka je takođe pružila podršku Srbiji u vidu donacije dezinfekcionog sredstva za ruke od 45.000 litara i 970 litara dezinfekcionog sredstva za površine.

Podsetimo i da je kroz Mehanizam civilne zaštite Francuska krajem decembra donirala Srbiji pet generatora od po 10 litara, pet ekstraktora kiseonika, pet protočnih ventila, pet kiseoničnih nosnih kanila, 200 maski sa visokom koncentracijom kiseonika, kao i 200 maski sa niskom koncentracijom kiseonika.

Ukupno, Evropska unija je kroz RescEU/UCPM Srbiji donirala sledeće:

– 730 000 hirurških maski

– 1 920 000 pari rukavica

– 1 320 000 FFP2 maski

– 100 000 FFP3 maski

– 48 850 kombinezona

– 48 850 zaštitnih cipela za kombinezone i

– 5 500 zaštitnih naočara

RescEU i Mehanizam civilne zaštite

Tokom 2019. godine, EU je ojačala komponente svog upravljanja rizikom od katastrofa unapređivanjem Mehanizma civilne zaštite EU. Najnoviji uvedeni element – rescEU – ima za cilj poboljšanje zaštite građana od katastrofa i upravljanja nastajućim rizicima.

Pored toga, rescEU uspostavlja novu evropsku rezervu resursa (‘rescEU rezerva’) koja uključuje flotu vatrogasnih aviona i helikoptera, avione za medicinsku evakuaciju, kao i zalihe medicinske opreme i terenskih bolnica koje mogu odgovoriti na zdravstvene vanredne situacije, i hemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja. Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen.

EU info centar

Takođe pročitajte

Završena velika akcija doniranja hrane – Priznanje kompanijama

Kompanija MK Group sa članicama dobitnik je priznanja za doniranje hrane najugroženijima, doprinos borbi protiv …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.