Slepe osobe ne dobijaju posao ni deceniju nakon diplomiranja

U Srbiji trenutno živi 12 hiljada slepih i slabovidih osoba, 50 posto njih je starije od 65 godina a mnoge slepe osobe ne dobiju priliku za posao čak i deceniju nakon završenog fakulteta, samo su neke od činjenica o kojima se govorilo na forumu “Mogućnosti i izazovi pri zapošljavanju slepih i slabovidih osoba”.Forum je održan u prostorijama Media i reform centra a govorili su prof.dr Nevena Petrušić sa Pravnog fakulteta u Nišu, Miodrag Stanković, TV Zona plus, zatim Dalibor Savic diplomirani istoričar a forum je vodila master studentkinja komunikologije Marija Milanovic sa Filozofskog fakulteta.

Dalibor Savić koji je diplomirao istoriju pre osam godina do danas je jedino imao priliku da obavlja praksu u školi u Jelašnici. Marija Milanović govorila je o problemima sa kojima se susreću svi mladi koji su završili studije.

“ Mladi najčešće razmišljaju da napuste zemlju zbog toga što nemaju adekvatne uslove za zaposlenje ili ako se zaposle to su uglavnom neka primanja od kojih ne mogu sebi da priušte pristojnu egzistenciju. Svesni smo problema i on je veliki na nivou čitave populacije ali su osobe sa invaliditetom posebno zanemarene, ukazala je Marija.

Prikazana je i anketa na kojoj su građani Niša upitani u kojoj meri su osobe koje su slepe i slabovide tretirani pri zapošljavanju kao i ostali građani. Nišlije odgovarali da su prava svih ljudi jednaka i da ne bi trebalo da postoje nikakve razlike pri zaposljavanju.

U Srbiji je trenutno 12 hiljada slepih I slabovidih osoba, 50 posto njih je starije od 65 godina.

Činjenice govore da mnoge slepe osobe ne dobiju priliku za posao pa čak i deceniju nakon završenog fakulteta. Danas je u Srbiji 3 posto osoba sa oštećenim vidom koje su završile visoke škole a otprilike i toliko ih završava visoko obrazovanje što govori da postoji problem prilikom zapošljavanja ovakve grupe ljudi.

Srednju skolu završi 34 posto i toliko je i na evidenciji NSZ, 32 posto sa trećim stepenom i 21 posto sa završenom osnovnom školom.

Prema novom Zakonu o radu svaki poslodavac je dužan da na 20 zaposlenih zaposli jednu osobu sa invaliditetom dok poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih dužan je da u radnom odnosu ima najmanje dve osobe sa invaliditetom i na svakih narednih započetih 50 zaposlenih po jednu osobu sa invaliditetom.

Ovaj zakon nije dao očekivane rezultate o razlozima zbog kojih je to tako i sta država može da učini kako bi pomogla primenu ovog zakona govorila je profesorka Nevena Petrusic sa Pravnog fakulteta.

“Kada je reč o problemu zapošljavanja osoba sa invaliditetom na nekom normativnom planu mi imamo pomake. Ali, i u vreme kada sam se na neki način profesionalno bavila problemom diskriminacije i u različitim aspektima pokušala da davanjem mišljenja i preporuka zapravo utičem na to kako ce se politika voditi u pojedinim oblastima. Na nivou zakonodavstva,  sa još uvek izvesnim manjkavostima, uglavnom smo dostigli neke međunarodne standarde. Međutim, još uvek je veliki jaz između onoga što je sadržano u našim propisima i onoga što je u stvarnosti, navela je profesorka Petrušić.

Takođe pročitajte

Psihologija i dalje najpopularnija, pada broj prijavljenih na IT smerovima

Analiza sajta za karijerni razvoj mladih Startuj Infostud o upisu na univerzitete u Srbiji pokazuje kompleksnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.