ponedeljak , 16 decembra 2019
Početna / TRADICIJA / HRANA / Slavite MASLENICU ako vam je dosadila zima

Slavite MASLENICU ako vam je dosadila zima

U Nišu proslavljena Maslenica – ruski praznik kojim se ispraća zima i dočekuje proleće i to na najslađi mogući način, uz palačinke i druge tradicionalne ruske slatkiše.

Ruski praznik Maslenice sličan je srpskim Pokladama. Ispraćajući zimu, ovaj praznik Rusi tradicionalno slave od 20. do 26. februara u susret proleću, a kako objašnjavaju iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Naisus” , toga dana vrata domova otvorena su za sve goste.
Baš zato hteli smo danas da ugostimo i našu srpsku braću uz palačinke i čaj, jer se baš tako gosti dočekuju u Rusiji na ovaj praznik. Palačinke se peku tokom celog dana i služe se uz razne prelive. Naš tradicionalni je preliv sa mlekom i karamelom i mislim da se on i Nišlijama najviše dopao“, kaže Ruskinja Kalina Zdravković.

Maslenice su drevni slovenski i jedan od omiljenih narodnih praznika, koji protiče u znaku sveopšteg narodnog veselja, masovnih šetnji i festivala. Glavni simbol Maslenice su palačinke, koje se peku svaki dan tokom trajanja praznika.
U tradiciji Maslenice posebno mesto zauzima duhovnost čoveka — pred početak Velikog posta trebalo bi se „očistiti“ od rđavih misli, pomiriti se sa neprijateljima, pokajati se za loše misli i loša dela, tražiti oprost i oprostiti, i sve loše ostaviti u prošlosti. Praznik se dočekuje i slavi „čistih“ misli, u radosti i veselju.

U glavnom gradu Rusije na festivalu „Moskovska Maslenica“, koji počinje 17. februara, pravi se oko 120 vrsta palačinki, dok se, recimo, u drugim ruskim gradovima nadmeću ko će da napravi veću ili ukusniju palačinku.
Praznik se širom Rusije slavi na ulicama, trgovima, u parkovima. Organizuju se masovne šetnje, brojne zabave, koncerti, pozorišne predstave, sajmovi, razna takmičenja za decu i odrasle.Kalina objašnjava i da se prva palačinka pravi se duše umrlih i nosi se na groblje ili se daje siromašnima. Kao i na Pokladama, pomalo zaboravljenog srpskog praznika, i u vreme Maslenice se priprema velika lomača, ali se tada u Rusiji spaljuje velika lutka, obučena u žensku nošnju, koja simbolizuje zimu.
Pored hrane i posluženja, Nišlije su imale priliku da pogledaju i program za decu, da se slikaju sa devojkama u ruskoj nošnji, ali i da uživaju u srpskim i ruskim pesmama koje su izveli hor “Branko” i hor Osnovne škole Ratko Vukićević, učenici Gimnazije Bora Stanković, orkestar “Impresija”.
Prema rečima suorganizatora i predsednika Udruženja penzionisanih podoficira Gradskog odbora Niš Milorada Petkovića, cilj manifestacije koja se održava na dan kada se slave dva pravoslavna praznika Poklade i Maslenica, je negovnje bratskih odnosa sa „pravoslavnom braćom“, kao i upoznavanje sa njihovom tradicijom i običajima.
„Ovde se danas slave dva praznika jedan srpski i jedan ruski. Danas počinje naš uskršnji post, dok Rusi slave Maslenicu. Cilj je razvijanje bratskih odnosa između dva naroda“, priča on.
Ovaj praznik u Nišu se obeležava po treći put, a prema rečima organizatora, posetilo ga je više stotina Nišlija.
foto J.Ćosin

Takođe pročitajte

Put zrna kafe od plantaže do kesice

Kada ispijate svoju omiljenu šoljicu domaće sveže mlevene kafe, da li se ikada zapitate koja …

Jedan komentar

  1. Zalim i dosadan sam zbog teksta!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.