Slavite MASLENICU ako vam je dosadila zima

U Nišu proslavljena Maslenica – ruski praznik kojim se ispraća zima i dočekuje proleće i to na najslađi mogući način, uz palačinke i druge tradicionalne ruske slatkiše.

Ruski praznik Maslenice sličan je srpskim Pokladama. Ispraćajući zimu, ovaj praznik Rusi tradicionalno slave od 20. do 26. februara u susret proleću, a kako objašnjavaju iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Naisus” , toga dana vrata domova otvorena su za sve goste.
Baš zato hteli smo danas da ugostimo i našu srpsku braću uz palačinke i čaj, jer se baš tako gosti dočekuju u Rusiji na ovaj praznik. Palačinke se peku tokom celog dana i služe se uz razne prelive. Naš tradicionalni je preliv sa mlekom i karamelom i mislim da se on i Nišlijama najviše dopao“, kaže Ruskinja Kalina Zdravković.

Maslenice su drevni slovenski i jedan od omiljenih narodnih praznika, koji protiče u znaku sveopšteg narodnog veselja, masovnih šetnji i festivala. Glavni simbol Maslenice su palačinke, koje se peku svaki dan tokom trajanja praznika.
U tradiciji Maslenice posebno mesto zauzima duhovnost čoveka — pred početak Velikog posta trebalo bi se „očistiti“ od rđavih misli, pomiriti se sa neprijateljima, pokajati se za loše misli i loša dela, tražiti oprost i oprostiti, i sve loše ostaviti u prošlosti. Praznik se dočekuje i slavi „čistih“ misli, u radosti i veselju.

U glavnom gradu Rusije na festivalu „Moskovska Maslenica“, koji počinje 17. februara, pravi se oko 120 vrsta palačinki, dok se, recimo, u drugim ruskim gradovima nadmeću ko će da napravi veću ili ukusniju palačinku.
Praznik se širom Rusije slavi na ulicama, trgovima, u parkovima. Organizuju se masovne šetnje, brojne zabave, koncerti, pozorišne predstave, sajmovi, razna takmičenja za decu i odrasle.Kalina objašnjava i da se prva palačinka pravi se duše umrlih i nosi se na groblje ili se daje siromašnima. Kao i na Pokladama, pomalo zaboravljenog srpskog praznika, i u vreme Maslenice se priprema velika lomača, ali se tada u Rusiji spaljuje velika lutka, obučena u žensku nošnju, koja simbolizuje zimu.
Pored hrane i posluženja, Nišlije su imale priliku da pogledaju i program za decu, da se slikaju sa devojkama u ruskoj nošnji, ali i da uživaju u srpskim i ruskim pesmama koje su izveli hor „Branko“ i hor Osnovne škole Ratko Vukićević, učenici Gimnazije Bora Stanković, orkestar „Impresija“.
Prema rečima suorganizatora i predsednika Udruženja penzionisanih podoficira Gradskog odbora Niš Milorada Petkovića, cilj manifestacije koja se održava na dan kada se slave dva pravoslavna praznika Poklade i Maslenica, je negovnje bratskih odnosa sa „pravoslavnom braćom“, kao i upoznavanje sa njihovom tradicijom i običajima.
„Ovde se danas slave dva praznika jedan srpski i jedan ruski. Danas počinje naš uskršnji post, dok Rusi slave Maslenicu. Cilj je razvijanje bratskih odnosa između dva naroda“, priča on.
Ovaj praznik u Nišu se obeležava po treći put, a prema rečima organizatora, posetilo ga je više stotina Nišlija.
foto J.Ćosin

Takođe pročitajte

U Grčku sada možete otputovati avionom i autom, ali i liftom

Voleli biste da saznate više o Staroj Grčkoj, ali niste ljubitelj gabaritnih i suvoparnih istorijskih …

Jedan komentar

  1. Zalim i dosadan sam zbog teksta!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.