SKRINING na karcinom grlića materica u 10 zaplanjskih sela

Dom zdravlja u Gadžinom Hanu i ove godine će nastaviti sa preventivnim ginekološkim pregledima žena sa područja ove opštine.

Ovaj skrining je deo projekta koji će se pod pokroviteljstvom niškog Doma zdravlja sprovesti u 17 Domova zdravlja na jugu Srbije. Prema rečima ginekologice Snežane Popović pregled obuhvata uzimanje brisa za PAPA test i potpuno je bezbolan. Ona ističe da je predhodne dve godine već obavila skrinig kod dve trećine žena u Zaplanju tako da ove godine pozive mogu da očekuju žene iz Zaplanjske Toponice, Dukata, Donjeg Barbeša, Novog Sela, Gornjeg Barbeša, Vilandrice, Grkinje i Vlasa.

„Pozivaćemo zdrave žene koje nisu dolazile na pregled tri i više godina. Apelujem da se odazovu pozivu jer rano otkrivanje karcinoma daje veliku prednost za uspešnost lečenja.  Protekle dve godine pregledala sam 800 žena, a odaziv je bio 60 posto. Cilj nam je da odaziv povećamo za još 10 posto, kaže ginekologica Snežana i ukazuje da su 20 žena morale da budu povrgnute daljem lečenju, invazivnom ili manje invazivnom.

„Moram da pohvalim Zaplanjke da su veoma odgovorne kada je u pitanju zdravlje i da se za razliku od drugih sredina redovnije javljaju ginekologu. Velika je zasluga mog prethodnog kolege Strahinje Manojlovića koji ih je edukovao o važnosti redovnih pregleda.“ – ističe Snežana.

Takođe pročitajte

Vlasotinčani se podnovili novim kantama i kontejnerima

Predstavnici ministarstva zaštite životne sredine i zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić potpisali su danas ugovor …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.