SKRINING na karcinom grlića materica u 10 zaplanjskih sela

Dom zdravlja u Gadžinom Hanu i ove godine će nastaviti sa preventivnim ginekološkim pregledima žena sa područja ove opštine.

Ovaj skrining je deo projekta koji će se pod pokroviteljstvom niškog Doma zdravlja sprovesti u 17 Domova zdravlja na jugu Srbije. Prema rečima ginekologice Snežane Popović pregled obuhvata uzimanje brisa za PAPA test i potpuno je bezbolan. Ona ističe da je predhodne dve godine već obavila skrinig kod dve trećine žena u Zaplanju tako da ove godine pozive mogu da očekuju žene iz Zaplanjske Toponice, Dukata, Donjeg Barbeša, Novog Sela, Gornjeg Barbeša, Vilandrice, Grkinje i Vlasa.

“Pozivaćemo zdrave žene koje nisu dolazile na pregled tri i više godina. Apelujem da se odazovu pozivu jer rano otkrivanje karcinoma daje veliku prednost za uspešnost lečenja.  Protekle dve godine pregledala sam 800 žena, a odaziv je bio 60 posto. Cilj nam je da odaziv povećamo za još 10 posto, kaže ginekologica Snežana i ukazuje da su 20 žena morale da budu povrgnute daljem lečenju, invazivnom ili manje invazivnom.

“Moram da pohvalim Zaplanjke da su veoma odgovorne kada je u pitanju zdravlje i da se za razliku od drugih sredina redovnije javljaju ginekologu. Velika je zasluga mog prethodnog kolege Strahinje Manojlovića koji ih je edukovao o važnosti redovnih pregleda.” – ističe Snežana.

Takođe pročitajte

MILA MARČETA – riđokose su samo malo hrabrije

Za knjigu minijatura “Staklena menažerija” ljudi od pera kažu da je “vrlo iskrena, ispovedna, emotivna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.