Skrining na karcinom debelog creva je bezbolan i besplatan

Specijalista dr Danijela Cvetković, načelnik Opšte medicine u Domu zdravlja u Nišu apeluje na sugrađane da ne izbegavaju preglede koji im mogu spasti život jer su besplatni i bezbolni.

Država je avgusta 2013. usvojila strategiju skrininga stanovništva na karcinom dojke, grlića materice i debelog creva. Takođe, radi se i skrining rizika na dijabetes, depresiju i kardiovaskularne bolesti, odnosno infarkt i šlog
danijela cvetanovic dom zdravlja nisTokom prošlog meseca pozivu da obave skrinig na karcinom debelog creva javile su se 534 Nišlije, starosti od 50 do 74 godine, ali su uzorak vratili njih 345 od čega je čak 64 bilo pozitivno.

„Ne postoji nijedno opravdanje da se ne vodi računa o zdravlju jer su ovi skrininzi besplatni i nije potrebna nikakva procedura. Konkretno za kolorektalni karcinom svi stanovnici Nišavskog okruga mogu preuzeti testove i ući u proceduru. Testovi su besplatni, nisu bolni niti na bilo koji drugi način neprijatni. Dobijaju precizna uputstva za ove testove i uvek ih imamo na lageru – kaže dr Cvetković, koja ističe da sami pozivaju građane, pa se tako prve godine skrininga od 100 pozivanih odazvalo njih 18. Sledeće godine su imali „agresivniju“ medijsku kampanju pa su uspeli da taj broj udvostruče ali još uvek nisu zadovoljni. Prošle godine skrining su prošle 7.404 Nišlije. Od 300 njih nalazi budu pozitivni u 9 odsto slučajeva.

„Pozitivan test ne znači odmah da imate karcinom. Testom se utvrđuju krvarenja koja su nevidljiva golim okom. Ukoliko ih ima dobija se uput za kolonoskopiju na Klinici za gastroenterologiju. Ovaj pregled može biti i terapijski jer se odmah skidaju neki polipi ukoliko nije nešto ozbiljnije – pojašnjava nam doktorka. Ona dodaje da ovo nije prevencija nego „prosejavanje“ što je bukvalni prevod „skrininga“.

 

Jedini način da se poveća interesovanje kad država već daje pare na edukaciju, opremu i testove je da to bude zakonska obaveza kao u nekim državama u okruženju.

 

 

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.