četvrtak , 19 maja 2022

“SKRAĆENJE” želuca o trošku države

Operacije “skraćenja” želuca u svetu se naplaćuje od pet do sedam hiljada dinara ali je niški Univerzitetski klinički centar (UKC)obezbedio preko Fonda zdravstvenog osiguranja po prvi put mogućnost da se operacije obavljaju besplatno.

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju UKC obavljeno je već nekoliko operacija i to laparaskopskom metodom zahvaljujući saradnji sa beogradskim hirurzima profesorom dr Milošem Bjelovićem i dr Draganom Gunjićem. Rukovodilac Centra hirurg dr Bojan Jovanović kaže da će svi pacijenti sa juga Srbije moći da se operišu u Nišu i da postoji veliko interesovanje.
Trudićemo se da u predstojećem periodu svi oni koji žele da dobiju adekvatan hirurški odgovor u lečenju gojaznosti budu sagledani. Za sada smo obezbedili sredstva od Fonda kako naši pacijenti ne bi platili ovu operaciju, dodaje dr Jovanović.
Barijatrijska operacija za redukciju telesne mase i za regulisanje metaboličkih problema vezanih sa povećanom telesnom masom nema samo efekat da se smanji telesna masa, već i da se reše udruženi zdravstveni problemi, u prvom redu metabolički problemi, odnosno dijabetes. Ovo je samo jedna u nizu operacija koje se rade u hirurškom lečenju gojaznosti, a ideja je da sa vremenom u opis hirurškog rada UKC Niš uvedemo sve barijatrijske procedure. Hirurgija je danas najefikasnija metoda u lečenju gojaznosti i to teške i kod pacijenata sa indeksom telesne mase preko 35 ili 40 to je jedini način da smanje i zadrže željenu telesnu težinu. Operacija nije rizična i poslednji podaci pokazuju da je rizik za život kod jednog na hiljadu pacijenata, kaže prof dr Miloš Bjelović.

Priprema za operaciju traje mesec dana i veoma su stroga pravila da bi se pacijent uključio u program. Dobra strana je što pacijent posle operacije brže stane na noge jer je u pitanju minimalni rez.

Takođe pročitajte

Kada je Brankov most bolji od seksa!

Vladimir Stanojević iz Niša, novinari i voditelj Banker radija podelio je na svom FB profilu …

2 komentari

  1. Poštovani,
    Da li je moguća besplatna operacija, smanjenje želudca, pacijentu iz Podgorice starosti 63.g. koji je imao infrakt miokarda 2011.g. samo čišćenje začepljenog 90% krvnog suda bez ugradnje stenda (anginoplstika) predijabetno stanje od 2018.g. i od 2018.g utvrđena biopsiom tankog crijeva i imunološkom analizom krvi imintolerabciju na gluten.
    Koristi bezglutensku ishranu od maja 2018.g. sve koriguje ali stomak ostaje veoma veliki, nikako to nemože da smanji.
    Sadašnje zdravstveno stanje i svi parametri kod navedenih oboljenja su u granicama, redovno kontrolisani kod specijalista u KCCG.

    Želim Vašu pomoć i odgovor u što kraćem roku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.