“SKRAĆENJE” želuca o trošku države

Operacije “skraćenja” želuca u svetu se naplaćuje od pet do sedam hiljada dinara ali je niški Univerzitetski klinički centar (UKC)obezbedio preko Fonda zdravstvenog osiguranja po prvi put mogućnost da se operacije obavljaju besplatno.

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju UKC obavljeno je već nekoliko operacija i to laparaskopskom metodom zahvaljujući saradnji sa beogradskim hirurzima profesorom dr Milošem Bjelovićem i dr Draganom Gunjićem. Rukovodilac Centra hirurg dr Bojan Jovanović kaže da će svi pacijenti sa juga Srbije moći da se operišu u Nišu i da postoji veliko interesovanje.
Trudićemo se da u predstojećem periodu svi oni koji žele da dobiju adekvatan hirurški odgovor u lečenju gojaznosti budu sagledani. Za sada smo obezbedili sredstva od Fonda kako naši pacijenti ne bi platili ovu operaciju, dodaje dr Jovanović.
Barijatrijska operacija za redukciju telesne mase i za regulisanje metaboličkih problema vezanih sa povećanom telesnom masom nema samo efekat da se smanji telesna masa, već i da se reše udruženi zdravstveni problemi, u prvom redu metabolički problemi, odnosno dijabetes. Ovo je samo jedna u nizu operacija koje se rade u hirurškom lečenju gojaznosti, a ideja je da sa vremenom u opis hirurškog rada UKC Niš uvedemo sve barijatrijske procedure. Hirurgija je danas najefikasnija metoda u lečenju gojaznosti i to teške i kod pacijenata sa indeksom telesne mase preko 35 ili 40 to je jedini način da smanje i zadrže željenu telesnu težinu. Operacija nije rizična i poslednji podaci pokazuju da je rizik za život kod jednog na hiljadu pacijenata, kaže prof dr Miloš Bjelović.

Priprema za operaciju traje mesec dana i veoma su stroga pravila da bi se pacijent uključio u program. Dobra strana je što pacijent posle operacije brže stane na noge jer je u pitanju minimalni rez.

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

11 komentari

 1. Poštovani,
  Da li je moguća besplatna operacija, smanjenje želudca, pacijentu iz Podgorice starosti 63.g. koji je imao infrakt miokarda 2011.g. samo čišćenje začepljenog 90% krvnog suda bez ugradnje stenda (anginoplstika) predijabetno stanje od 2018.g. i od 2018.g utvrđena biopsiom tankog crijeva i imunološkom analizom krvi imintolerabciju na gluten.
  Koristi bezglutensku ishranu od maja 2018.g. sve koriguje ali stomak ostaje veoma veliki, nikako to nemože da smanji.
  Sadašnje zdravstveno stanje i svi parametri kod navedenih oboljenja su u granicama, redovno kontrolisani kod specijalista u KCCG.

  Želim Vašu pomoć i odgovor u što kraćem roku.

  • Postovani, prosledili smo vasa pitanja nadleznima u niskom UKC i prosledicemo Vam njihov odgovor cim ga budemo dobili. Hvala

   • Poštovani,

    Interesuje me skraćivanje zeluca. Imam 31 godinu i ugojila sam se 50kg za 4 godine od kada je krenula velika borba sa sterilitetom.

    Imam 122kg visoka sam 170cm
    Imam insulinsku registraciju.
    Volela bih da mre neko kontaktira i udjem u proces. Prosvetni radnik sam i imam dosta vremena da se posvetim sebi usled ove teške borbe.

 2. Poštovani,
  Postoji li način da dobijem više informacija da li sam podoban kandidat za operaciju?

 3. Jel moze neko da mi kaze kako ide procedura za smanjenje zeluca da li se odma operise ili se moraju pregledi neki raditi i razgovor sa doctorom posto sam iz Sombora pa do Nisa dalek put

 4. Imam 52 godine i Hašimoto, usporen rad štitne žlezde, otkriven pre tri gidine. Znam da mi sledi možda i dijabetes, po genetskoj liniji po ocu, jer sam se za 4 godine ugojila 40 kg, koji mi stvaraju veliki problem, brzo se umaram i jako znojim. Probala sam s dijetama i ne vredi, skinem 4kg, jedva, ali opet se vrati. BMI mi je 36,2. Nikad u životu nisam imala ovoliko kilograma. Zanima me da li se zahvat može uraditi u Novom Sadu i šta je potrebno da uradim kao prvi korak? S obzirom da nisam bila kod endokrinologa 3 godine, najviše zbog Covid mera.
  Srdačan pozdrav.

 5. Imam 34 godine i posle vadjenja zucne kese sam dostigao na zalost tezinu od preko 160kg. Zanima me kako doci do besplatnog smanjenja zeludca.

 6. Zanima me kako doci do besplatnog smanjenja zeludca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.