ponedeljak , 25 oktobra 2021

Škola pletenja za tinejdžere i osobe sa smetnjama u razvoju u Pirotu

Udruženje “Kraljičin vez” iz Pirota četiri godine organizuje školu pletenja, čime pokušavaju da sačuvaju tradiciju svog kraja. U rad su uključeni tinejdžeri, ali i udruženje osoba sa smetnjama u razvoju. Kako kaže Milica Bačević iz ovog udruženja, pletenje ima dokazano blagotvorno terapeutsko dejstvo na njih.

Ove godine se škola organizovala u drugačijem formatu zbog pandemije koronavirusa.

“Škola pletenja se zove Tinejdžeri na sedenću, ali nisu tinejdžeri jedini učesnici na ovim radionicama. Inače, naziv je spajanje modernog i tradicionalnog što u stvari jeste cilj projekta. Kako bi smo sačuvali stari zanat, mi smo na moderan način pozvali učesnike da dođu. Odredili smo da to budu tinejdžeri iz razloga što je to najteža grupa za pokretanje i odvajanje od nekog modernijeg života, od telefona, kompjutera, društvenih mreža, ali svakako imali smo i mlađe i starije polaznike. Bili su tu i oni koji su prvi put se susreli sa iglama i koncima a bili su i oni koji su već nešto znali pa su te svoje veštine samo nadogradili i naučili neke nove”, kaže Bačevićeva.

Škola je održana početkom septembra.

“Tri dana se plelo, četvrti dan je bila izložba gde su učesnici izložili svoje radove. Bilo je negde oko 50-ak polaznika na radionicama. Mi smo učesnicima podelili konce i igle, obezbedili smo im sav materijal. Kasnije smo im dali taj materijal da ponesu kući da vežbaju, pošto neki nisu mogli da završe svoje radove za tako kratko vreme”, ističe ona.

Kako bi radovi bili vidljivi, otvorili su Fejsbuk stranicu koja se zove Proizvodi sa sedenće.

“Tu izlažemo naše prozvode odnosno proizvode naših učesnika, gde svi ljudi mogu da kupe, da vide i da kupa te proizvode po simboličnima cenam.. Na taj način pokušavamo da pokažemo ljudima koliko je bitan ručni rad, i dajemo im mogućnost da sami određuju cene, da vide koliko se njihova mašta, njihov trud isplate, pa kasnije cene ono što je ručno izrađeno”, kaže Bačevićeva.

Udruženje Kraljičin vez postoji kao neformalna grupa već četiri godine. Čini je grupa turizmologa koja se trudi da sačuva prirodne i društvene resurse važne za razvoj turizma ovog kraja.

“Zvanično smo se registrovali prošle godine, ali to ne znači da nismo do sada radili na razvoju turizma, odnosno na pomaganju činiocima da razviju turizam u našem gradu. Naše udruženje, posle samo godinu dana, ne broji samo turizmologe, mi postajemo mešovita grupa, što je i neophodno za razvoj turizma, ali svakako trudimo se da sagledamo i neke druge aspekte, kao na primer sada ove poteškoćeoko kovida”, dodaje ona.

This slideshow requires JavaScript.

Godinama unazad dobro saradjuju sa udruženjem osoba sa smetnjama u razvoju u Pirotu.

“Oni dovode svoje korisnike na naše radionice, koje su za ova lica vid terapije. Oni imaju i socijalnu sigurnost jer se osećaju prihvaćenim od društva. Već dve godine su tu sa nama i nama to predstavlja veliku čast da možemo da radimo i sa njima”, ističe Bačevićeva.

Škola pletenja se završila, ali ovo udruženje sarađuje i sa drugim organizacijama, sa kojima planiraju da prirede nove izložbe.

“Ali naravno u skladu sa tim koliko nam ova situacija dozvoli, jer sve manje manifestacija se organizuje. Nemamo mogućnosti da promovišemo ono što radimo na takav način, ali, eto koristimo internet. Mi smo realizovali još jednu ideju, reč je o Pirotskoj pijaci, to je prva pijaca takvog tipa u Srbiji. Napravljena je 23. marta, ima negde oko 18 hiljada pratilaca što je za naš grad veliki uspeh, i negde oko 200 objava. Nju smo otvorili u periodu kada je počela pandemija, mi smo zatvaranjem granica izgubili kupce, pošto smo najbliži granici sa Bugarskom, nama su Bugari bili redovni gosti i redovni kupci domačih proizvoda”, kaže ona.

Škola pletenja će se organizovati i dogodine, a sve u skladu sa trenutnom situacijom zbog pandemije koronavirusa.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Foto: Udruženje Kraljičin vez

Takođe pročitajte

“Lihvar” Nemanje Ćeranića najbolje ostvarenje na Tuzla Film Festivalu (TFF)

“Koristeći različite stilske postupke film pokazuje da je moguće i u skromnim produkcionim uslovima napraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.