Foto: Vinur. https://www.pexels.com/photo/woman-emerging-from-water-and-covering-her-face-15563578/

Skin cycling, samo trend ili dobra rutina?

Društvene mreže su zatrpane ovim terminom, a sve više je zagovornika ove rutine kao najboljeg načina da koristite sve neophodne aktivne supstance, a opet uz najmanju mogućnost iritacije.

Šta je zapravo skin cycling?

Skin cycling je rutina nege kože, koja se sastoji od eksfolijacije, primene retinola i obnavljanja barijere kože. Ovu rutinu je smislila dermatološkinja iz Nju Jorka Vitni Bove, pre oko godinu dana, a do sada ova rutina je stekla milionske fanove širom sveta.

KOJI SU KORACI OVE RUTINE?

 

1. Čišćenje, eksfolijacija, hidratacija

Prvo veče baza rutine je eksfolijacija, koja se bazira najpre na AHA ili BHA kiselinama ili njihovoj kombinaciji. Pre nanošenja proizvoda sa kiselinama, neophodno je dobro očistiti kožu, potom naneti i hidratantnu kremu za kraj.

2. Čišćenje, retinol, hidratacija

Drugo veče je vreme za primenu proizvoda iz grupe retinoida, što su najpre retinol ili retinal. Pre nanošenja ovog proizvoda ide umivalica, nakon njega hidratantna krema. Nanošenje retinoida ide po pravilima primene retinoida. Zaštitite osetljive zone, i posebno u početku nanosite malu količinu, zrna graška.

3. Čišćenje, hidratacija

Treće i četvrto veče ide proces obnavljanja kožne barijere. Nakon umivalice , nanosi se hidratanta krema, važno je da ona sadrži supstance koje pomažu obnavljanje kožne barijere, to su najpre ceramidi. Kod osetljivih koža, mogu se koristiti kreme za reparaciju kože na bazi cinka.

Šta nauka kaže o ovoj metodi?

Ova metoda je dosta nova, pa još uvek ne postoje naučne studije koje konkretno nju opisuju. Za sada se oslanjamo na poznate činjenice značaja aktivnih supstanci koje su u njoj primenjuju, kao i iskustva sada već milionskih pratilaca na društvenim mrežama. U mojoj kliničkoj praksi nisu zabeleženi neželjeni efekti ove metode, a korisnicu su mahom zadovoljni rezultatima.

Za koga je ova metoda?

Ovu metodu mogu koristiti svi, ali ona je najpogodnija za osetljivije tipove kože, kao i za oštećenu kožu.

Šta morate da znate pre primene ove metode?

Dok primenjujete ovu metodu, zaštita od sunca je obavezna, tokom cele godine! Pored toga, posebnu pažnju obratite na izbor proizvoda koje koristite. Ako ste početnik u skin care rutinama, niste pre koristili kiseline ili retinol, kao i ako imate osetljivu kožu, krenite sa najblažim proizvodima i koncentracijama. Ukoliko primetite osetljivost ili reakciju kože, slobodno treću fazu hidratacije produžite sa dva na četiri ili pet dana, dok se koža polako ne navikne.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, na DokTok platformi su dostupni stručnjaci za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Autor: Jovana Pešić Specijalista dermatovenerologije

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.