Skiatos – kako to dobro zvuči!

U određeno doba dana, planina Atos, koja se nalazi na trećem prstu poluostrva Halkidiki, baca senku na jedno od brojnih grčkih ostrva. Tako je to malo, šumovito ostrvo dobilo ime senka, odnosno na grčkom Skiatos. Tako kaže legenda o nastanku imena čuvenog ostrva koje pripada grupi severnih Sporada, zajedno sa ostrvima Skopelos i Alonisos.

Skiatos 3Uske kamenite ulice, bele kuće i divno mediteransko rastinje pejzaž su koji očarava na prvi pogled. Luksuzne jahte usidrene u luci govore da je Skiatos izbor za odmor ili predah mnogih imućnih ljudi.Kukunaries i labudovi

Ostrvo je dugačko svega 14 km, ali veoma atraktivno. Tome doprinosi 66 prelepih plaža koliko ih, zvanično, ima, ali i sam grad Skiatos koji je, ujedno, jedino naseljeno mesto na ostvru. Iako važi za mondensko letovalište, Skiatos nije toliko „papren“. To znači da piće možete popiti u proseku za 2,5 do 3 evra, koliko košta i kafa, a giros pojesti za 2,7 evra. I ostale cene su samo malo više od prosečnih u grčkim tavernama. Naravno, ima i luksuznijih mesta u kojima je sve skuplje.brod se vraća sa Skiatosa

U samom gradu nema plaže, ali je autobuski prevoz sjajno organizovan i na svakih 15 minuta vozi vas do željene plaže na ostvru. Najlepša od njih je, svakako, Kukunaries (šišarka) plaža, udaljena 15-ak km od grada Skiatosa. Kada pogledate pesak, imaćete utisak da u njemu ima šljokica! Tako se i pesak i voda presijavaju na suncu i daju poseban šarm ovoj plaži. Voda je čista, bistra i topla. Na plaži ležaljke sa suncobranom, bez pića, koštaju 8 evra, ali ih pre jula ne postavljaju, tako da možete iskoristiti jun za odmor po nižoj ceni ili se smestiti u prirodnom hladu borova. Pored mesta gde pristaju brodovi i trajekti na plaži, plivaju labudovi, a u blizini je slatkovodno jezero.  Ima toaleta, kabina za presvlačenje, kantina i sladoleda, tako da možete ostati celog dana na plaži.  Ako ste sopstvenim autom, treba da znate da se parking na plažama ne naplaćuje.

Skiatos 2U gradu Skiatosu turisti obavezno svrate do vidikovca sa satom, gde se nalazi i crkva Svetog Nikole i gde se prave najlepše panoramske fotografije. Neizostavno posete i kuću čuvenog grčkog pisca, filozofa i novinara Aleksandrosa Papadiamantisa u kojoj je on odrastao i umro. Poluostrvo Burzi tako đe je zanimljivo i mesto je kulturnih dešavanja. Skiatos ima bogat i raznovrstan noćni život.

Jednostavno, kad kažete Skiatos – to nekako dobro zvuči!

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.