utorak , 29 septembra 2020

“Širi, širi, vezeni peškiri”

Narodni muzej u Leskovcu izložbom „Peškiri Leskovca i leskovačkog kraja“, autora Slađane Rajković, gostuje u Manakovoj kući pri Etnografskom muzeju u Beogradu.
Kolekcija peškira etnološke zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu sadrži preko 100 eksponata skupljenih u periodu od 1948. do 2017. godine. Oni su datovani od 1900. godine, pa do sredine osamdesetih.

Ovako veliki broj ovih tradicionalnih elemenata naše kulturne baštine u zbirci Muzeja upućuje na zaključak da su oni još uvek prisutni i funkcionalni u narodnom životu. Peškir je imao višestruku upotrebnu ulogu u kulturi stanovanja Leskovčana, kako na selu tako i u gradu. Pored upotrebe prilikom održavanja lične higijene i kao pomoćnog sredstva u svršavanju nekih kućevnih poslova, često je korišćen i kao dekorativni element. Posebna uloga peškira ostvarivala se u nizu običajnih radnji u životnom ciklusu čoveka, od njegovog rađanja, preko svadbenih običaja, verovanja i praznoverica, sve do posmrtnih rituala. Ova važna njegova uloga doprinela je da se peškiru posveti posebna pažnja u tkačkoj proizvodnji platna, navodi autorka izložbe.
Izložba će biti otvorena do 1. oktobra 2019. Godine.

Takođe pročitajte

Ekonomska škola iz Niša učesnik Svetske nedelje obrazovanja

Ekonomska škola iz Niša je posle nekolikih krugova nominacije, ušla u izbor od 100 škola …

2 komentari

  1. Divni ali nažalost sve je manje mladih koji se interesuju za bilo šta tradicionalno.

    • Poštovani Miloše, kao što vidite mi se bavimo tradicijom jer cenimo nasleđe. To je naš kod, nešto po čemu se prepoznajemo i uvek ćemo promovisati takve vrednosti, sve što je kreativno i korisno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.