nedelja , 19 januara 2020
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / “Širi, širi, vezeni peškiri”

“Širi, širi, vezeni peškiri”

Narodni muzej u Leskovcu izložbom „Peškiri Leskovca i leskovačkog kraja“, autora Slađane Rajković, gostuje u Manakovoj kući pri Etnografskom muzeju u Beogradu.
Kolekcija peškira etnološke zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu sadrži preko 100 eksponata skupljenih u periodu od 1948. do 2017. godine. Oni su datovani od 1900. godine, pa do sredine osamdesetih.

Ovako veliki broj ovih tradicionalnih elemenata naše kulturne baštine u zbirci Muzeja upućuje na zaključak da su oni još uvek prisutni i funkcionalni u narodnom životu. Peškir je imao višestruku upotrebnu ulogu u kulturi stanovanja Leskovčana, kako na selu tako i u gradu. Pored upotrebe prilikom održavanja lične higijene i kao pomoćnog sredstva u svršavanju nekih kućevnih poslova, često je korišćen i kao dekorativni element. Posebna uloga peškira ostvarivala se u nizu običajnih radnji u životnom ciklusu čoveka, od njegovog rađanja, preko svadbenih običaja, verovanja i praznoverica, sve do posmrtnih rituala. Ova važna njegova uloga doprinela je da se peškiru posveti posebna pažnja u tkačkoj proizvodnji platna, navodi autorka izložbe.
Izložba će biti otvorena do 1. oktobra 2019. Godine.

Takođe pročitajte

Šest jako dobrih razloga da jedete šećer i da se ne izvinjavate zbog toga

Brajan Sen Pjer, dijetetičar iz Skarboroa u Mejnu, shvatio je da treba navesti dobre razloge …

2 komentari

  1. Divni ali nažalost sve je manje mladih koji se interesuju za bilo šta tradicionalno.

    • Poštovani Miloše, kao što vidite mi se bavimo tradicijom jer cenimo nasleđe. To je naš kod, nešto po čemu se prepoznajemo i uvek ćemo promovisati takve vrednosti, sve što je kreativno i korisno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.