Simbolična otkupna cena jagoda u leskovačkom kraju

Otkupna cena jagode od 50 dinara u ovom trenutku ne pokriva ni najosnovnije troškove jer voćari samo za berače moraju da izdvoje polovinu od ove cene.

jagodeJagoda je u Jablaničkom okrugu zastupljena na 170 hektara  od čega se 70 posto odnosi na leskovačku opštinu i pre svega selo Dušanovo i okolinu. Ivica Dimitrijević (35) iz Dušanova koji je na ovogodišnjim „Danima jagoda“ proglašen za najboljeg proizvođača ove sezone kaže da su sa ovom ceno trenutno na nuli.

„Mogli bi da računamo na prostu reprodukciju tek sa cenom od 70 dinara ali nismo sigurni da ćemo je i ostvariti do kraja berbe. Inače, ovo je zbog kiša loša godina za jagode, kaže Dimitrijević koji sa svojom porodicom jagode gaji na tri hektara i u proseku ostvari 10 do 12 tona po hektaru. Očekuje da situaciju malo popravi sa berbom drugog voća poput višnje i malina koje takođe uzgaja.

jagode folklor dusanovoI pored ovakve situacije jagodari su se ipak okupili da proslave „Dane jagoda“, manifestaciju u čast voća koje se u ovom kraju gaji već 40 godina. Zato je direktor leskovačkog ALERA Bojan Tojaga primetio da su jagode „sitno voće sa velikim i krupnim  uticajem na život i rad meštana Dušanova“

jagode dusanovo leskovacI gradonačelnik Goran Cvetanović je podsetio da je lokalna samouprave samo ove godine uredila 65 kilometara atarskih puteva u 48 katastarskih opština. Takođe, uz pomoć Svetske banke obavili su elektrifikaciju polja u atarima pet leskovačkih sela a obezbedili su i 3,5 miliona dinara za kupovinu protivgradnih raketa i po 30 hiljada dinara za rad strelaca.

„Prošle godine na ime subvencija isplatili so 20,5 miliona dinara za 650 poljoprivrednika dok ćemo za ovu godinu fond duplirati, kazao je gradonačelnik.

 

 

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.