Sigurnije u budućnost – deca iz hraniteljskih porodica

Nemačka organizacija „Help“  u Centru za porodični smeštaj i usvojenje potpisala je 14 ugovora sa mladima smeštenim u hraniteljske porodice. Ugovore su im uručile Violeta Blagojević, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje, i Maša Bubanj, program menadžer Help-a za jugoistočnu Srbiju.

Stručne obuke za mlade i nezaposlene, organizovane su u okviru projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“ sa ciljem unapređenja znanja i veština mladih, nezaposlenih ljudi radi lakšeg pristupa tržištu rada i povećanja mogućnosti njihovog zapošljavanja.

Ukupno 14 polaznika, starosti do 23 godine, osam mladića i šest devojaka, iz hraniteljskih porodica sa teritorije Niša, Merošine, Prokuplja i Svrljiga, pohađaće stručne obuke za keramičare, kozmetičare, stolare, varioce i krojače.

„Ohrabrujući podatak je da se deca koja se nalaze u hraniteljskim porodicama redovno školuju i da većina njih završavaju srednje škole, a mnogi nastavljaju i sa fakultetima. Ono što je najveći problem socijalne zaštite u našoj državi koja je mnogo postigla u reformi, jeste napuštanje sistema socijalne zaštite od strane dece bez roditeljskog staranja, tj. trenutak kada oni nemaju,  gube pravo na porodični smeštaj, jer su završili sa školovanjem. Znamo da je danas jako teško doći do posla, ali isto tako moramo da znamo da su deca bez roditeljskog staranja u sistemu socijalne zaštite najranjivija grupa sa kojom moramo biti obazrivi i kojoj moramo pružiti podršku da nakon izlaska iz sistema nađu posao. Da bi našli posao, ovakav jedan vid obuke za praktična zanimanja, zanimanja koja su tražena, omogućiće im da samostalno zarađuju, da se zaposle, a postoji i mogućnost da u nastavku saradnje sa organizacijom Help razmišljamo i o nekim socijalnim preduzećima, udruživanjima naših mladih koji će  moći da na kraju rade samostalno, kaže Violeta Blagojevic, director Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

„Help je inače organizacija koja ima za cilj pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, nezaposlenom stanovništvu, osobama iz ugroženih kategorija, tako da mi kroz razne programe i projekte pomažemo kategoriju stanovništva koja ima potrebu za sličnom ili istom vrstom podrške. Ovo je prvi put da sarađujemo sa Centrom i prvi put da pomažemo decu iz ove kategorije i mi se nadamo da ćemo uspeti da čak i nastavimo saradnju nakon ovih prvih obuka i da ćemo se eventualno potruditi za neke druge programme koji bi omogućili samozapošljavanje ili zapošljavanje lica nakon završavanja obuke. Postoji praktični i teorijski deo obuke, u zavisnosti od programa, obuka će trajati u skladu sa programom obuke, obuke vrše akreditovane institucije od strane Republike Srbije, i u zavisnosti od programa, biće i kažem teorijski i praktični deo koji će se obavljati u za tu svrhu odgovarajućim radionicama i firmama, u skladu sa potrebama obuke, navodi Maša Bubanj, program menadžer Help-a za jugoistočnu Srbiju.

U realizaciji projekta Help sarađuje sa Kancelarijom za mlade pri kabinetu gradonačelnika Niša, filijalom NSZa, Centrom za socijalni rad i drugim institucijama i organizacijama čije su aktivnosti usmerene na smanjenje siromaštva i održivi razvoj.

Projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“ Help realizuje uz pomoć Nemačke vlade i ciljnih gradova Niš, Pirot, Smederevo i Vranje. Ukupna vrednost projekta je 1.134.739,80 evra.

Opšti cilj projekta je uključivanje marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u društveni  i ekonomski život zemlje i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama kroz otvaranje novih radnih mesta, poslovne i stručne obuke, radionice i umrežavanje.

Ukupna vrednost realizovanih projekata u Nišu od 2005. godine, kroz aktivnosti manjeg obima podrške udruženjima lica sa invaliditetom i drugih ustanova, kao i projekata zapošljavanja i samozapošljavanja, iznosi preko  milion i po evra.

Uz pomoć donatora, Help je za šesnaest godina u Srbiji, realizovao humanitarnu i razvojnu pomoć u vrednosti od  gotovo 40 miliona evra.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.