petak , 27 januara 2023

Šesti Forum mladih naučnika u Nišu

Organizacija “Nađi Raula” iz Niša uz podršku Ambasade Australije u Beogradu organizuje tradicionalni “Forum mladih naučnika”.

Forum se održava u četvrtak, 5. marta 2020. godine u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Među govornicima na ovogodišnjem forumu očekuju se mladi talenti, budući naučnici, ali i predstavnici Ambasade Australije koji će u okviru studije slučaja, predstaviti obrazovanje Australije. Ideja o organizaciji Foruma mladih naučnika, potekla je od Jovana Milića, tada učenika Mašinsko tehničke škole “15.maj”.

Učesnici ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika, diskutovaće na temu: “Devojke u nauci. Ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci?”

“Ove godine smo se odlučili da promovišemo devojke u nauci. Tako da ćemo imati četiri heroine, četiri mlade i talentovane devojke, koje se bave naukom u svojim školama i na fakultetima. Želimo da ih osnažimo, ali i da motivišemo ostale da krenu njihovim stopama” – kaže Jovan Milić, idejni tvorac foruma i nastavlja: “Svi znamo za primer Marije Kiri, koja je bila francuska fizičarka i hemičarka. Znamo koliku je borbu i sama vodila, a opet istorija je pokazala koliko je uspešna bila. Koliko danas Marija Kiri imaju Srbija i Australija? Moramo da ih podržimo.” – zaključuje Milić.

Slogan ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika je „Ne rugaj se talentima“, organizatori žele da apeluju na mlade, ali i one malo starije da se ne rugaju talentima, već da ih podrže, da im daju mogućnost da rašire svoja krila i zaplove u „igru“ koja se zove život.

Podsetimo, tradicija ovog Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to Australija, čiji je obrazovni sistem izuzetno dobro razvijen, a i dosta dece iz Srbije studira na tamošnjim Univerzitetima.

„U sklopu studije slučaja, gospođa Elizabet Bakan, druga sekretarka u Ambasadi Australije, predstaviće mogućnosti za školovanje i usavršavanje u Australiji, a posebno će biti zanimljivo to kako izgleda jedan običan radni dan u nekoj školi u Australiji“ – kaže Milić.

On posebno ističe sreću zbog uspeha ovog projekta, koji su započeli kao učenici:

„Danijela, Stefan i ja, kao tada mladi takmičari na takmičenjima u znanju, pokrenuli smo ovaj događaj od svojih učeničkih stipendija i ni slutili nismo da će on postati ovako dobro prihvaćen u našoj lokalnoj zajednici“.
U sklopu foruma biće predstavljen i film „Prijateljstvo dva naroda. Prijateljstvo koje traje“. U ovom filmu biće predstavljena istorija diplomatskih odnosa između Srbije i Australije. Posebno će se prikazati svi oni projekti, koji su urađeni zajedničkim snagama dva naroda.

Među govornicima na ovogodišnjem Forumu mladih naučnika, očekuju se i: Isidora Tasić, studentkinja Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, gde ima prosečnu ocenu 10,00 , Emilija Jovanović, studentkinja Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, inače studentkinja koja je predstavljala Srbiju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika („International Conference of Young Scientists“), održane u Štutgartu. Inače, Emilija je početkom ove godine učestvovala u zimskoj školi Akademskog Univerziteta u Sankt Peterburgu. Pored, Isidore i Emilije, na konferenciji će govoriti i: Sara Milošević, učenica Gimnazije u Inđiji, član regionalnog centra za talente „Beograd 2“ i osvajačica brojnih prestižnih medalja i Jelena Zdravković, učenica ETŠ „Mija Stanimirović“, koja je prošle godine predstavljala Srbiju na internacionalnoj olimpijadi iz robotike, zajedno sa učenicama Gimnazije „Kreativno pero“ iz Beograda i učenicom Srpske Gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte.

U sklopu svečanog otvaranja Foruma, nastupiće Vojni orkestar i dečiji hor „Čarolija“. U planu je da ovaj hor izvede i numeru „Ne rugaj se“, kao deo istoimene kampanje. Horom će dirigovati Goga Stamenković, dog će Vojnim orkestrom dirigovati Kapetan Dejan Đorđević.

„Veliku zahvalnost dugujemo Generalu Simoviću, Vojnom orkestru, kapetanu Đorđeviću ali i Gogi Stamenković iz dečijeg hora „Čarolija“, koji su tu da nas uvek podrže. Posebno ističemo nastup dečijeg hora „Čarolija“, koji će izvesti vrlo važnu numeru sa jasnom i nedvosmislenom porukom – NE RUGAJTE SE. Vojni orkestar je od prošle godine uz nas i prosto želimo da kod mladih promovišemo značaj Vojske za jednu dobro razvijenu državu„ – poručuju organizatori Foruma mladih naučnika u Nišu prevođeni mladim Jovanom Milićem.

Ovogodišnji forum mladih naučnika, održava se u četvrtak, 5.marta  od 11.30h u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Ulaz na događaj je slobodan uz prijavu na sajtu (findraoul), a organizatori pozivaju građane da posete ovaj događaj i podrže mlade talente i upoznaju se sa obrazovanjem u Australiji.

Takođe pročitajte

200 hiljada EUR za kreativnost u turizmu

Evropska unija će dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti turizma i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.