Godišnjs konferencija kompanije Sekopak Foto: Mirko Tabašević

Sekopak – Za godinu dana ušteđeno gotovo 60.000 tona ugljen-dioksida

Kompanija Sekopak, najveći operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Srbiji, doprineo je smanjenju emisije ugljen-dioksida za više od 58.000 tona, a sedmu godinu zaredom reciklirane su rekordne količine otpada.

Ova postignuća rezultat su saradnje više od 140 privatnih kompanija, sakupljača, reciklera i javno-komunalnih preduzeća uključenih u kompanijske aktivnosti. Tim povodom, na ovogodišnoj CO2 konferenciji, Sekopak je dodelio sertifikate za doprinos u ostvarenju ovih ciljeva svojim partnerima, ali i po prvi put organizovao panel-diskusiju o budućnosti upravljanja ambalažnim otpadom.

Panel – Unapredjenje sistema upravljanja ambalaznim otpadom – izazovi i resenja
Foto: Mirko Tabašević

Generalna direktorka kompanije Sekopak, Violeta Belanović, istakla je činjenicu da je u Srbiji uz pomoć operatera ambalažnog otpada u 2021. godini ušteđeno više od 93.000 tona CO2, što znači da je udeo Sekopak i partnera veći od 60 procenata ušteđene emisije na nacionalnom nivou.

„Misija Sekopaka, kao pionira u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom je da kontinuirano podiže standard za lestvicu iznad i da uspostavlja sistem koji će doprineti kvalitetnijem životu građana Srbije. Uz to, uvek ćemo biti podrška našoj širokoj mreži partnera kako bi jednostavnije i efikasnije postigli predviđene ciljeve. Sa više od 830.000 tona recikliranog otpada do sada, pokazali smo da je pitanje reciklaže odavno prevazišlo ekološke okvire i postalo tema od značaja za celo društvo i svakog pojedinca. Rekordni rezultati iz proteklog perioda samo su dodatni motiv da nastavimo sa afirmacijom teme reciklaže i da svakim narednim projektom dostignemo i prestignemo već ambiciozne ciljeve koji su postavljeni pred sve nas“, izjavila je Violeta Belanović.

Na panel-diskusiji koja je pratila konferenciju na temu „Unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom – izazovi i rešenja“, učestvovale su Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost grada Novog Sada, Sanela Veljanovski Mandić, iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Ivana Pavlović, menadžerka operacija kompanije Sekopak. Tokom razgovora zaključeno je da je postavka infrastrukture za upravljanje otpadom preduslov uspešnog sistema.

„Iako je do sada čak 56 jedinica lokalne samouprave uspostavilo sisteme za separaciju ambalažnog otpada, svesni smo da na tom polju još uvek ima puno prostora za napredak. Mi u Ministarstvu zaštite životne sredine imamo obavezu, ne samo da obezbedimo funkcionisanje sistema, već i da konstantno radimo na podizanju svesti. Upravo zato, uspostavljanje poverenja građana u javno-komunalna preduzeća, biće od ključne važnosti ako želimo da sistem primarne separacije, odnosno odvajanja otpada, zaista zaživi“, istakla je prilikom panela Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine.

Pored redovnih aktivnost i stalnih napora na unapređenju sistema reciklaže, u proteklom periodu iza kompanije Sekopak je i veliki projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ u okviru kog je podeljeno 800 zvona za staklenu ambalažu, dok je u toku konkurs za dodelu još 800 opštinama širom Srbije. Pored toga kompanija trenutno realizuje i projekte „Pametno recikliraj“ u Zrenjaninu, „Mala škola reciklaže“ u Požarevcu i „Vlasina još čistija ljubav“.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.