Sedam miliona evra za podršku bezbednoj i delotvornoj vakcinaciju stanovništva

Evropska unija, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pokrenula je novi regionalni projekat vredan sedam miliona evra za podršku bezbednoj i delotvornoj vakcinaciju stanovništva širom regiona Zapadnog Balkana.

Projekat će pomoći da se region pripremi za efikasan prijem i davanje vakcina protiv kovida 19, uključujući one koje su dobijene od COVAX-a i putem mehanizma EU za razmenu vakcina između država članica. Osim toga, projekat će pomoći da se podigne nivo rezilijentnosti regiona u pogledu vanrednih situacija u zdravstvu, te će podržati region u prelasku na održivo finansiranje univerzalne zdravstvene nege. Između ostalog, aktivnosti će obuhvatiti razvoj i testiranje planova pripremljenosti za vanredne situacije, obuku zdravstvenih radnika i razvoj sistema za upravljanje informacijama o vakcinaciji.

Komesar za politiku prema susedstvu i proširenje Oliver Varheji je rekao:

„Ovim novim projektom za podršku vakcinaciji pokrenutim u saradnji sa SZO, EU pokazuje da je posvećena pružanju podrške partnerima za suočavanje sa zdravstvenom krizom i unapređenje njihovih zdravstvenih sistema. Ovaj projekat se nadovezuje na paket pomoći od 70 miliona evra sa ciljem da se podrži pristup vakcinama i nabavke opreme neophodne za vakcinaciju.“

Novi regionalni projekat zaokružuje seriju regionalnih projekata čije su korisnice zemlje Zapadnog Balkana ukupne vrednosti 25 miliona evra, izdvojenih u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije. Ove aktivnosti su osmišljene tako da reše zdravstvene probleme indukovane kovidom 19 te da pomognu ugroženim delovima stanovništva na Zapadnom Balkanu da prebrode pandemiju.

Zahvaljujući ovom paketu od 25 miliona evra, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je unapredio svoj rad na Zapadnom Balkanu. Ova podrška je omogućila ECDC-u da sprovede test opterećenosti strategija za vakcinaciju svih zemalja na Zapadnom Balkanu i da iz njega izvede lekcije značajne za primenu tih strategija. U narednom periodu, rad će biti fokusiran na oblast praćenja sindroma teške akutne respiratorne infekcije.

U paket je uključeno još pet projekata u saradnji sa Savetom Evrope, UNWOMEN, UNICEF-om, UNDP-om i Crvenim krstom, koji su nedavno potpisani, a namenjeni su pružanju podrške osetljivim grupama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj na koje je pandemija uticala, a pre svega Romima, ženama – konkretno žrtvama nasilja – deci, povratnicima te starijima i osobama sa invaliditetom.

Kako bi se osigurao pravovremeni pristup vakcinama, a oslanjajući se na iskustvo strategije za vakcinaciju EU, Evropska komisija je uspostavila mehanizam za razmenu vakcina između država članica i sa partnerima sa Zapadnog Balkana. U te svrhe je izdvojeno 70 miliona evra.

Ukupan paket pomoći EU za Zapadni Balkan u okviru odgovora na kovid 19 iznosi više od 3,3 milijarde evra, kako je navedeno u saopštenju Komisije o podršci Zapadnom Balkanu za borbu sa kovidom 19 i oporavak nakon pandemije. Ovo obuhvata neposrednu pomoć u vidu opreme, srednje i dugoročnu podršku za zdravstvene sisteme i privredu, podršku preduzećima posredstvom lokalnih banaka, makrofinansijsku pomoć u vidu zajmova, kao i paket pomoći Evropske investicione banke. Osim pomenute finansijske pomoći, EU je takođe obezbedila pristup Sporazumu EU o zajedničkim nabavkama svim zemljama Zapadnog Balkana u cilju nabavke medicinskih protiv mera, kao i pristup Odboru za zdravstvenu bezbednost u ulozi posmatrača.

EU uskoro završava isporuku hitne medicinske pomoći, sa preko 11,3 miliona isporučenih jedinica zaštitne opreme, 350 respiratora, 300 kreveta za intenzivnu negu i 180 monitora, 108 kontejnera za trijažu, 150 stavki velike medicinske opreme (EKG, ehografi, rentgen aparati, ultrazvuk), 15 ambulantnih vozila i 30,000 manjih medicinskih uređaja (toplomera, katetera, špriceva, pumpi za infuziju, defibrilatora, itd.). u okviru hitne pomoći je obezbeđeno i 82,000 testova, materijal za kalibraciju 580,000 testova i 25,000 litara dezinfekcionih sredstava. Ova pomoć je dopunjena isporukom zaštitne opreme u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU.

Osim toga, EU je jedan od najvećih pobornika COVAX-a koji je i dalje najbolji alat za obezbeđivanje fer i pravičnog pristupa vakcinama i međunarodnu solidarnost u pogledu raspodele vakcina. Tim Evropa je doprineo COVAX-u sa preko 850 miliona evra, uključujući 500 miliona izdvojenih iz budžeta EU. Ovo je ključni doprinos COVAX-u kako bi se do kraja 2021. obezbedilo 1,3 milijarde doza vakcina za 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Takođe pročitajte

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DNA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi …

Jedan komentar

  1. Nisam protoivnik vakcinacije,ali smatram da svaki čovek treba da poradi na svopstvenom imunitetu.Ja sam uspela da do sad izguram zdrava i prava,zahvaljujući reishi medicinskim pečurkama i opc+c -udarnim dozama vitamina C.Nadam se da ću uspeti da se zaštitim i bez vakcine,plašim se igala!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.