petak , 12 avgusta 2022

“Sećanje vode” u niškom Narodnom pozorištu

Predstava “Sećanje vode” Narodnog pozorišta Leskovac večeras će biti odigrana pred niškom publikom u 20 časova. Režiju ovog dramskog dela Šile Stivenson potpisuje Olja Đorđević.

Scenografiju potpisuje Damjan Paranosić, a kostimografiju Sava Stefanović.

Glumci koji igraju u predstavi su Maja Janković (Meri), Suzana Grujić (Tereza), Petra Dimitrijević(Кetrin), Tanja Кrčmarik (Vi), Dragan Boža Marjanović (Frenk), Filip Radivojević (Majk).

Tragikomedija o porodičnim odnosima koja prati živote triju sestara Tereze, Meri i Кetrin. One se nakon dugog vremena ponovo okupljaju ne bi li sahranile majku i svaka ima različita sećanja na iste događaje, te se neprekidno prepiru i ne mogu da se usaglase ni oko jednog zajedničkog iskustva.

This slideshow requires JavaScript.

Cena karte je 500 dinara, a sa popustom za đake, studente i penzionere je 300.

 

Šila Stivenson

Šila Stivenson je želela da postane pisac još kao devojčica od šest godina. Međutim, tu svoju želju nije shvatala isuviše ozbiljno, sve dok se nije našla na Univerzitetu u Mančesteru, na dramskom odseku. Na sceni je debitovala u dvadeset prvoj godini, ali prošlo je još osam godina pre nego što je ostvarila svoj san iz detinjstva, napisavši svoj prvi komad – “Sećanje vode”, 1996. Komad je izveden u pozorištu Hempsted u Londonu, a do 1999. godine je stigao i do čuvenog Vest Enda, da bi 2000. dobio prestižnu nagradu “Lorens Olivije” za najbolju komediju. Od tada se izvodi u čitavom svetu. Naredni komadi Šile Stivenson su takođe ovenčani brojnim nagradama, a 2002. je objavljena i prva zbirka njenih drama. “Sećanje vode” je donekle i autobiografski komad, jer sama autorka ima četiri sestre, a dramu je napisala posle smrti svoje majke.

 

Olja Đorđević

Rođena i odrasla u Beogradu. Završila Trinaestu beogradsku gimnaziju, tri godine, a zatim Jefferson Performing Arts High School u Portlandu, Oregon.  Diplomirala na odseku za multimedijalnu režiju u klasi prof. Bora Draškovića, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.  Radila je u organizacionim timovima festivala BITEF, Sterijino pozorje i Radost Evrope. Od 2006. direktor Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorista u Subotici.

Značajnije režije:

 MOMCI IZ BENDA – Mart Krouli;  PRAVO NA RUSA – Uglješa Šajtinac; BOMBARDOVALI SMO NJU HEJVEN – Džozef Heler;  OTELO – Vilijam Šekspir;  IZA KULISA – Majkl Frejn ;  MRAČNA KOMEDIJA – Peter Šefer ;  APARTMAN  – Nil Sajmon ;  MNOGO VIKE NI OKO ČEGA – Vilijam Šekspir ;   OŽALOŠĆENA PORODICA – Branislav Nušić;  TERAPIJA – Durang/Đorđević (specijalna Sterijina nagrada za predstavu u celini), BUBA U UHU – Žorž Fejdo, GLASINE – Nil Sajmon; EUFEMMEIZAM, autorski projekat, HASANAGINICA – Ljubomir Simović; SUMNJIVO LICE – Branislav Nušić (nagrada za najbolju režiju na festivalu „Mostarska liska“) ; PRS’O – Remi de Vo ; VEČERA BUDALA – Fransis Veber; BRAK BET I BU-a – Kristofer Durang; POTPUNO SKRAĆENA ISTORIJA SRBIJE – autorski projekat, Obradović/Pelević (nagrada “Miodrag Petrović – Čkalja” i statueta “Jovanča Micić” za najbolju predstavu po glasovima publike, specijalna diploma dnevnog lista “Politika” i specijalna nagrada “za kolektivnu igru”); DOK TE JA HRANIM I OBLAČIM – autorski projekat, Danica Nikolić Nikolić (statueta Ćuran za najbolju režiju, Dani komedije u Jagodini), UKROĆENA GOROPAD – V.Šekspir; TENOR NA ZAJAM – Ken Ludvig (statueta „Jovanča Micić“ za najbolju predstavu na Danima komedije u Jagodini).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takođe pročitajte

Beti Đorđević u Gradskoj kući uručena nagrada za životno delo

Refren pesme “Počnimo ljubav ispočetka” orio se Gradskom kućom nakon što je džez i soul …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.