ponedeljak , 4 jula 2022
Yuichiro Ishibashi_После сна_2020_дрворез_21x29,7cm

Savremena japanska grafika u Nišu

Ljubitelji umetnosti imaju priliku da od utorka, 9. marta uživaju u ekskluzivnoj postavci najnovijih radova savremene japanske grafike malog formata, realizovanih u različitim tehnikama i likovnim izrazima.

Chie Kawabata_Пливање_2016_дрворез_24x17,5

„Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još 1931. godine, i od tada veoma aktivno nastupa na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou, a status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine“, objasnila je autorka projekta dr.um Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, dodavši da izložba ima za cilj promociju japanske kulture grafičkog lista.

Pre Niša izložba je bila predstavljena i u Novom Sadu u Galeriji „ La Vista“.

Na postavci su zastupljene grafike malog formata, realizovane u različitim tehnikama visoke, duboke, ravne, propusne i digitalne štampe.
Sagledavajući izložbu u celini uočava se mnoštvo različitih poetika od figurativnog do apstraktnog izraza.

“Кrećući se između znakovnih, simboličkih, asocijativnih, geometrijskih, stilizovanih ili realističkih prizora, japanski grafičari makar u minijaturnom segmentu svog rada zadržavaju barem mrvicu tradicionalnog, najočiglednijeg u hvatanju fragmenta, trenutka, kratkog isečka iz realnog ili izmaštanog univerzuma“, zaključila je prof. dr. Jasna Jovanov istoričar umetnosti.

Saradnja sa japanskim Udruženjem i ova postavka grafike malog formata, do koje je došlo zahvaljujući angažovanju novosadske grafičarke Snežane Petrović koja je 2018 godine bila učesnik Grafičke radionice u Sićevu .

Takođe pročitajte

Vranje je dobilo ulicu Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.