SARADNJA – sajam mađarskih proizvoda i susreti privrednika u Leskovcu

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor primio je u Novom Sadu direktora PKS RPK za Jablanički i Pčinjski upravni okrug,Gorana Jovića i ambasadora Srbije u Budimpešti Ivana Todorova.

Tema razgovora je bila otvaranje kancelarije-info punkta Madjarske privredne komore za zapadni Balkan u Leskovcu u prostorijama PKS RPK 10. decembra prošle godine, koji je kompletno opremila PKS kao i dalje aktivnosti ove kancelarije u povezivanju mađarskih i srpskih privrednika i subvencionisanja projekata u razvoju juga Srbije.

U toku je priprema dokumentacije za izradu kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kao i bioenergane u opštini Lebane koju subvencioniše mađarska Vlada kao i Vlada Srbije u iznosu od 10,5 miliona eura.

„Najavljena je i pomoć u organizaciji susreta privrednika iz Mađarske u Leskovcu sa privrednicima juga Srbije. Predsednik Skupštine AP Vojvodine predložio je da se na jesen u Leskovcu organizuje sajam mađarskih proizvoda u Leskovcu kao i susreti privrednika. Obećana je pomoć u svim vidovima ekonomske saradnje između mađarskih i srpskih privrednika, kaže Goran Jović.

Spoljno trgovinska razmena Mađarske i Srbije 2013.godine iznosila je 1 milijardu i 65 miliona evra, 2018.godine 1 milijardu i 709 miliona evra da bi u 2021.godini premašila 2 milijarde evra i postala treći spoljno trgovinski partner Srbiji posle Italije i Nemačke.

Mađarske firme su vrlo malo prisutne na jugu Srbije i ovakav vid saradnje uticao bi na povećanje spoljnotrgovinske razmene. Predsednik Mađarske privredne komore za zapadni Balkan Atila Galaboš, koji je potpisao protokol o saradnji sa PKS RPK u Leskovcu sa direktorom Goranom Jovićem, predložio je da se saradnja proširi i sa privrednicima iz Severne Makedonije a da sedište bude u PKS RPK u Leskovcu. Svemu ovome ide u prilog i od skora liberalniji protok ljudi i robe (Open Balkan) između Srbije, Severne Makedonije i Albanije a što je zanimljivo za mađarske investitore u Srbiji.

Takođe pročitajte

Kupovinu stana u izgradnji: Kako se zaštititi i iskoristiti povoljne uslove

Ukoliko se trenutno nalazite u potrazi za nekretninom, investiranje u zgradu koja je u fazi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.