Saradnja sa Poljskom na svim nivoima

„Naša dva naroda su vrlo bliska. Poljaci puno znaju o Srbiji, a takođe i Srbi o Poljskoj. Imam utisak da će naša saradnja biti vrlo uspešna, izjavio je ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš  prilikom prve posete Vlasotincu.

Predsednik Todorović najpre je ambasadora Poljske upoznao sa kratkim istorijatom Vlasotinca ali ga istovremeno upoznao i sa ekonomskim, privrednim i kulturnim trenutkom Vlasotinca.
„Ovo je prvi i inicijalni sastanak sa poljskim ambasadorom kako bi se upoznali, razmenili mišljenja i potražili mogućnost za saradnju u svim sferama sa sličnim opštinama u Poljskoj. Želja nam je da napravimo kontakte naših biznismena sa njihovim kako bi koristili njihova iskustva, a i oni naša. U narednom periodu očekujemo i posetu stručnih timova ambasade kako bismo saradnju utanačili“, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.
Predsednik Todorović je ovom prilikom najavio i mogućnost pobratimljenja Vlasotinca sa nekom sličnom opštinom iz Poljske.
Ambasador Tomaš Njegođiš je sumirajući svoje utiske istakao da su veoma dobri i da će u narednom periodu svakako ići u pozitivnom smeru.
„Naša dva naroda su vrlo bliska. Poljaci puno znaju o Srbiji, a takođe i Srbi o Poljskoj. Imam utisak da će naša saradnja biti vrlo uspešna. U Poljskoj postoje mnoga mesta slična Vlasotincu koja su u poslednjih 27 godina popravila izgled i strukturu, tako da je moja želja da se iskustva koriste u razvoju Vlasotinca. Što se bolje upoznamo imaćemo i više zajedničkih stvari u oblastima u kojima ćemo sarađivati, naročito u ekonomskim i kulturnim sferama“, rekao je ambasador Njegođiš.
Ambasador je pozvao predstavnike opštine Vlasotince da tokom septembra i oktobra posete poljoprivredni sajam u Kragujevcu i poslovni forum u Nišu u čijim organizacijama učestvuje Republika Poljska.
Uvaženi gost je obišao i Zavičajni muzej u Vlasotincu i najavio mogućnost otvaranja izložbe razvoja poljske države, kao i razmenu drugih kulturnih manifestacija.
„Saradnja u kulturi će nas još više približiti jer je istorija Srbije vrlo slična istoriji Poljske“, istakao je ambasador PoljskeTomaš Njegođiš.
Opštinski većnik za kulturu Zoran Stamenković je u razgovoru sa ambasadorom kazao da Vlasotince ima potencijale i resurse, da je u prethodnom periodu opština Vlasotince realizovala 80 projekata u raznim oblastima, posebno istakavši da je u toku realizacija projekta „Dijalekat“ kroz projekat „Gradovi u fokusu“, koji finansira Ministarstvo kulture, i da postoji mnogo mogućnosti u kojima bi opština Vlasotince mogla da sarađuje sa predstavnicima Republike Poljske.

Takođe pročitajte

Preduzeća građevinske industrije se udružuju da podstaknu renoviranje zgrada i energetsku efikasnost

Dve trećine od 43,6 miliona stanova u porodičnim i kolektivnim objektima u zemljama srednje i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.