četvrtak , 7 jula 2022

Saradnja Niša i Egipta na svim poljima

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i guverner Južnog Sinaja Haled Fudo Sadik Muhamed u egipatskom gradu Šarm el Šeiku potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti turizma, obrazovanja, nauke, zdravstva, sporta i kulture.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Srbije Miroslava Šestovića kao i društveno politički vrh zemlje domaćina. Sporazum će važiti pet godina. “Na pomen ovog poznatog letovališta svima je na umu turizam što je i realno jer 35 posto turista u Egiptu čine naši državljani. Ali, mogućnosti za saradnju su velike pa su mi tako domaćini saopštili njihovu zainteresovanost za studiranje njihovih studenata na niškom Medicinskom i Elektronskom fakultetu. Hteli bi saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom (NTP) u sklopu Smart City sistema koji Šarm el Šeik priprema i gde bi se uključile naše firme koje rade u NTP. O tome je već potpisan sporazum sa domaćinom, ističe gradonačelnica koja navodi da su se Egipćani žalili da brzinu izdavanja viza na koje njihovi sunarodnici čekaju po mesec dana te da ona očekuje da se ažurnije rešava jer su zainteresovani da šalju grupe turista za Srbiju.

Gradonačelnica je dobila ključeve Šarm el Šeika dok će se statua cara Konstantina naći u njihovom muzeju
Delegaciju Niša činili su i predstavnici Regionalne privredne komore i niški privrednici, Turističke organizacije Niš, Aerodroma Srbije, Naučno-tehnološkog parka, kao i Sokobanje za koju su Egipćani posebno zainteresovani.

Takođe pročitajte

Poznati jednoglasno: “EXIT je osećaj koji mora da se doživi!

Brojna poznata lica i javne ličnosti, kao što su Miloš Biković, Dragana Mićalović, Viktor Savić, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.