Sara Bogojević mlada niška plivačka nada – 13 godina i 130 medalja

Sara Bogojević je učenica šestog razreda OŠ „Vožd Karađorđe“ u Nišu. Plivanjem se bavi već šest godina. Trenira u PK „Niš 2005“. U njenoj kolekciji odličja trenutno se nalazi oko 130 medalja.
Trinaestogodišnju Saru Bogojević  zatekli smo na bazenu „Čair“ gde provodi najveći deo svog vremena pored škole. Spremala se da uskoči u vodu, ali je pre toga sama postavila i kanape za staze u bazenu.
„Brat je prvi počeo da pliva a ja baš i nisam bila toliko zainteresovana za ovaj sport. Doduše dolazila sam da ga gledam kao pliva a onda sam u jednom trenutku odlučila da se i ja oprobam u bazenu. Počela sam da treniram a onda je sve krenulo nekim svojim tokom. Počela sam da se takmičim i da osvajam medalje“, dodaje Sara koja svojim vršnjacima sa ivice bazena poručuju da nikada ne odustaju.
Na zvaničnoj evropskoj listi do 13 godina Sara Bogojević ima peto vreme koje je postigla ove godine u svojoj kategoriji, kadeti, a ispred nje su pličaviče iz Mađarske, Nemačke, Italije i Litvanije
Na svom putu ka medaljama imam veliku podršku kako trenera tako i roditelja i prijatelja. To je ono što mi, uz ljubav prema plivanju, daje snage da izdržim i najzahtevnije treninge, dodaje ova mlada plivačica
Sa 11 godina Sara Bogojević, mlada niška plivačica, članica PK Niš 2005. je imala dva rekorda, na 100 metra leđno sa vremenom minut i 13,89 i na 200 metara leđno sa vremenom 2 minuta i 39,11 sekundi. Godinu dana kasnije sa 12 godina Sara postavlja još dva rekorda u vremenu. Na 100 metara leđno 1 minut i 08,93 sekunde i na 200 metra leđno 2 minuta i 28,32 sekunde. Sari je sada 13 godina, a već je u ovoj godini upisala novi rekors na 100 metara leđno koji iznosi minut i 07,11 sekundi. Na zvaničnoj evropskoj listi do 13 godina Sara Nogojević ima peto vreme koje je postigla ove godine u svojoj kategoriji, kadeti, a ispred nje su pličaviče iz Mađarske, Nemačke, Italije i Litvanije. Iza uspeha ove mlade niške plivačke nade stoji njena upornost, svakodnevni treninzi ali i čvrsta ruka trenera dr Marka Đurovića koji je i docent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu na kome predaje plivanje ali i rad se profesorom plivanja dr Tomislavom Okičićem sa istog fakulteta.
„Na svakom takmičenju osvojim po neku medalju, popravim vreme i postignem dobar rezultat. Državne medalje su mi najdraže. Plivam u disciplini leđno na 100 i 200 metara i te medalje su mi najdraže.Plivanje je zahtevan težak i naporan sport.Zahteva puno i napornih teninga i žrtvovanja koja podrazumevaju i odricanja.Treniram dva puta dnevno i potrebno je dosta uložiti truda da bi se postigli dobri rezultati“, kaže Sara Bogosavljević.
Nije joj to smetalo da se nađe tamo gde se nalazi sada. Medalje koje se nalaze u njenoj kolekciji ali i trenutak kada se popne na pobedničko postolje je nadoknada za sve ono što je ostavila iza sebe i čega se odrekla.
„Bavljenje sportom je jako bitno za svaku osobu nevezano sa godinama. Jednostavno to je zdrav stil života, a osim toga u sportu se učite da budete odgovorni, da istrajete u onome što ste započeli, da poštujete autoritet, da dajete sve od sebe“, kaže Sara.
Naučite da pobeđujete i da u tome ne budete oholi, ali i da gubite a da u tome ne bude ogorčeni. Naučite da posle toga krenete dalje. To je važno i za život jer nije bitno koliko puta ste pali, već koliko puta ste posle pada ustali i nastavili dalje, poručuje ona svojim vršnjacima.
Prema rečima profesora dr Marka Đurovića i trenera, Sara pliva odlično sve stilove, ali najbolje rezultate postiže plivajući leđno. Da je talenat kome je potrebno posveti pažnju otkriveno je, upravo, u klubu.
„Kao klub imamo stepenovanu obuku tako da pratimo plivače od pionira do seniora. Sara se već u mlađim kategorijama u pionirima izdvojila iznad generacije i njene kategorije i već je tada njena tehnika plivanja i položaj tela ukazivao da će biti dobar plivač što se sada i pokazalo. Ona je još mlada tako da od nje očekujemo još bolje rezultate i pred njom je jedna divna karijera“, kaže trener dr Marko Đurović.
Sara je zadovoljna uslovima u kojima trenira. Tu je bazen, tu su treneri koji je sigirnim pute vode napred. Oni su ti koji diktiraju tempo njenog plivanja ali i uspeha.Talenat koji ona ima oni bruše na najbolji način, a dokaz su rekordi i medalje.
„Stručna podrška profesora sa Fakulteta sporta i vizičkog vaspitanja je od posebnog značaja. Veoma je bitno da trener na vreme prepozna talenat kod nekog od plivača. Za neke od njih je potrebno strpljenje, sačekati dete da sazri i biološki i da se sačekaju rezultati. Procena stručnjaka je u tom smislu neophodna“, objašnjava dr Marko Đurović.
Mnogi smatraju da plivanje nije skup sport, a koliko je to tačno znaju roditelji plivača.
„Kada kažete plivanje pomislite na kapu, kupaći i naočare. Niko ne pomisli na putovanja koja su česta, na opremu koja je sve zahtevnija i skupa. Trenutno su u ekpanziji plivačka odela koja su veoma skupa tako da plivanje nikako ne može da se svrsta u jeftin sport“, objašnjava Marko.
Dodaje da grad Niš dosta pomaže mladim sportistima na njihovom putu uspeha.
„Imamo veoma dobre uslove. Tu su zatvoreni o otvoreni bazen, ali je svakako za Niš kao grad ove veličine to malo. Možda bi plivačima dobro došao još neki bazen“, kaže Marko.
Profesor dr Tomislav Okićić dodaje da je ključ uspeha plivača iz PK „Niš 2005“ u uspostavljanju sistema u kome svako ima šansu da napreduje kroz trenažni proces i takmičenja.
Niš je oduvek bio grad sporta sa puno talentovane dece. Da li će grad pomoći da se talneti razviju tako što će kreirati ambijent koji je pouzdan i u kome će trenerska struka raditi ili će se oglušiti i svake godine uspostavljati sistem od nule, ostaje da se vidi“, kaže profesor dr Tomsilav Okičić.

Z.Stojnić
foto Nemanja Popović

Takođe pročitajte

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.