SALON 77 – sakriven podzemni svet na fotografijama

Izložbe „Podzemni svet u fokusu“, koja se može pogledati u niškom Salonu 77 (Bali begova džamija) predstavlja izložbu fotografija nagrađenih u okviru istoimenog foto konkursa sprovedenog tokom 2021. godine.

Prošla godina  proglašena je Međunarodnom godinom pećina i krasa, a sve sa ciljem približavanja lepota podzemnog sveta koji „ sakriven od naših pogleda vodi svoj poseban život i ne poznaje naše vreme i prolaznost“.

Napraviti dobru fotografiju u idealnim i kontrolisanim uslovima, na primer u studiju, nije ni malo lako, a kamoli tek u rupi 60m pod zemljom. Upravo je to ono što prosečan čovek i posmatrač ovih fotografija ne zna – količina truda, znanja, veštine, pa i hrabrosti, potrebnih da bi se u mrklom mraku, na klizavoj steni i u vodi napravila dobra fotografija. U tom smislu, ove fotografije moraju da se posmatraju, vrednuju i ocenjuju na poseban način. Opšti utisak žirija je da su pristigli radovi mahom dokumentarnog, a manje estetizovanog fotografsko-umetničkog karaktera. Veliki broj fotografija je od prijema na ovu izložbu ili nagrade delila elementarna obrada u nekom foto softveru. Zbog toga je potrebno da iskusni fotografi edukuju ove hrabre ljude koji ne prezaju da gurnu svoju glavu tamo gde većina ne bi ni prišla a kamo li još i nosila fotoaparat. Svi ostali ljubitelji speleologije i amateri fotografi treba da iskoriste ovu izložbu kao poziv da ovekoveče lako dostupne pećinske motive, bilo samostalno bilo prilikom standardnih turističkih obilazaka, kaže Miloš Zdravković član žirija.

Jedna od najpoznatijih pećina u Srbiji nalazi se u okolini Niša, odnosno u atarima sela Cerje i Kravlje. Od 1998.godine smatra se kao spomenik kulture i prostire se na 63,96 hektara. Ana Radovanović, upravnik ovog spomenika kaže da interesovanje za spaleologiju raste tako da i ova izložba privlači veliki broj posetilaca.
Ulazak u pećinu je moguć samo u pratnji speleo vodiča u malim grupama, maksimalno sedan osoba u specijalnoj odeći i opremi koja se može iznajmiti pred sam ulazak u pećinu, priča nam Ana koja je za posetioce i domaćin ove izložbe.

Izložba će biti otvorena do 30. marta 2022. godine.

Izložbu orgnizuje upravljač SP „Cerjanska pećina“ JP Direkcija za izgradnju grada Niša, u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom upravljača turističkih speleoloških objekata Srbije, Narodnim muzejem Aranđelovac i Turističkom organizacijom grada Niša.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.