Sajam numizmatike – novčić cara Konstantina prodavao se za 10 evra

Izlagači na Sajmu numizmatike u Nišu istakli su da je u Srbiji u toku velika rasprodaja istorijskog i kulturnog nasleđa po izuzetno niskim cenama.

U prilog ovoj tvrdnji kolekcionari su naglasili i to što su se novčići stari oko 2.000 godina mogli da kupe za samo jedan evro, dok se novčić izrađen u vreme vladavine cara Konstantina na sajmu prodavao se za svega 10 evra.
Orden za hrabrost, izuzetno vredno priznanje koje je dodeljivano za hrabrost iskazanu u Drugom svetskom ratu i potom u mirnodopskom periodu, prodavan je za svega 500 dinara.
sajam-numizmatikePoznati niški kolekcionar i dugogodišnji predsednik Društva kolekcionara „Medijana“ Vukadin Dimitrijević rekao je da je u Srbiji sve manje pravih kolekcionara koji kupuju stare novčiće i druge starine da bi uvećali svoje kolekcije, a sve je više onih koji kupuju starine da bi ih prodali u inostranstvu.
„Oni ne gledaju šta kupuju. Intesuje ih samo da što jeftinije kupe, a da što skuplje prodaju. Prodaju isključivo u inostranstvu jer tamo dobijaju i deset, dvadeset puta veću cenu nego ovde“, kazao je Dimitrijević.
On je istakao da će neke nove generacije Srba jednoga dana morati da u Evropi ili Americi kupuju novčić cara Konstantina, jer ga ovde više neće biti.
Dugogodišnji kolekcionar iz Sokobanje Ivan Bojković saglasan je sa tim da se kulturno i istorijsko nasleđe prodaje u bescenje.
„Danas na sajmu nisam ništa prodao jer među posetiocima nije bilo pravih zaljubljenika u numizmatiku i starine. Vrednost svih predmeta je obezvređena, ali je i to bilo skupo onima koji su ovde samo radi preprodaje“, poručio je Bojković.
Novog vlasnika danas na sajmu nije dobila naša najveća novčanica iz vremena hiperinflacije koju je vlasnik prodavao za samo 50 dinara, ali ni „Jadnici“ Viktora Igoa štampani još 1879 godine, koji je prodavan za 3.000 dinara.
Nisu prodati ni kutijica za barut, takozvana barutnica iz Prvog srpskog ustanka za koju je traženo 80 evra, metalna kopča stara 6.000 godina, srednjevekovna koplja, i noževi koje su srpski oficiri nosili između dva svetska rata.
BETA

Takođe pročitajte

Ladovica u znaku panka – Prvo veče Festivala otvorili gosti iz Severne Makedonije

Gosti iz Skoplja, grupa Posleden udar, otvorila je sinoć 17. Pivski festival u Ladovici. Osim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.