“Šah-mat nasilju”- knjiga namenjena deci, roditeljima i vaspitačima

U suizdavaštvu Niškog kulturnog centra i Fakulteta umetnosti u Nišu, ovih dana objavljena je knjiga Šah-mat nasilju, autora dr Marije Randjelović.

S obzirom na to da se autorka knjige dugi niz godina bavila slobodnim vremenom dece i mladih, uticajem i značajem medija u obrazovanju, kao i poremećajima ponašanja dece, ova knjiga nudi niz poruka mladim ljudima koje se tiču baš ove teme.

Knjiga naizgled, zbog ilustracija deluje da je namenjena isključivo deci, medjutim pažljivim vodjenjem kroz teme i podnaslove, obraćam se i roditeljima i vaspitačima, odnosno učiteljima. Govori o nedoumicama dece, predrasudama roditelja, izboru hobija, digitalnom nasilju, poželjnim i nepoželjnim osobinama… Šah sam odabrala kao najstariju, civilizacijsku misaonu igru, kroz čije se učenje stalno prepliću obrazovna i vaspitna funkcija. Putem šaha stičemo prostornu inteligenciju, prihvatamo znakove i simbole, razvijamo pažnju i samokontrolu, racionalno koristimo vreme, razmišljamo, učimo načela fer-pleja… Prvi deo knjige namenjen je deci, a drugi predstavlja vodič za roditelje i nastavnike. Upravo u drugom delu knjige nalazi se niz preporuka, upućenih njima.”- kaže autorka knjige dr Marija Ranđelović
Knjigu je podržao i Šahovski savez Srbije u čijoj podršci se izmedju ostalog navodi da je šah važno didaktičko sredstvo u savladavanju mnogih životnih lekcija.
Knjiga je premijerno predstavljena na Festivalu knjige u Arandjelovcu, a promocija u Nišu zakazana je za 4.oktobar u okviru Dečije nedelje sa velikim brojem zanimljivih gostiju.

Takođe pročitajte

Skin cycling, samo trend ili dobra rutina?

Društvene mreže su zatrpane ovim terminom, a sve više je zagovornika ove rutine kao najboljeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.