utorak , 9 avgusta 2022

Sa prirodnim bogatstvom treba pametno rukovati

Veliko prirodno bogatstvo Medveđe je i velika odgovornost da se ono sačuva za više generacija a ne da se uništi za dobrobit samo jedne, kaže prvi čovek ove opštine dr Nebojša Arsić.

Najveće i najpoznatije bogatstvo su izvori lekovitih i termalnih voda u Sijarinskoj Banji ali Medveđa obiluje u šumskom bogatstvu, biljnom i životinjskom svetu, nalazištima rude i plemenitog kamenja, jednostavno priroda je bila velikodušna kada je ovaj kraj juga Srbije u pitanju.

“Činjenica je da se prirodna bogatstva nedovoljno koriste ali je to i naša prednost jer su nepregledne površine potpuno ekološki bezbedne. Nemamo velike zagađivače koji bi ovo mogli da dovedu u pitanje i baš zato ćemo biti oprezni kada su u pitanju sumnjive investicije, kaže Arsić i sitiče da su ove godine pored 10 milione dinara za poljoprivrednike pripremili još toliko novca za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća i još šest miliona za zapošljavanje mladih i javne radove.

“Medveđa ima potencijale za održivi razvoj i već smo pokrenuli nekoliko projekata. Tako smo Vladinoj Kancelariji upravljanje projekata predali zahtev za tolifikaciju Sijarinske Banje i Medveđe. Pored grejanja topla voda bi se koristila i za podizanje toplih leja. Posle više godina na pragu smo rešavanja i situacije sa nalazišem oniksa u Banji. Naime, planovi “Energoprojekta” da ovo nalazište eksplatiše prekinuti su zbog nesporazuma sa ranijim opštinskim strukturama. Spremni smo da to prevaziđemo. Trenutno je ova kompanija u reorganizaciji jer ima novog vlasnika i očekujem da uskoro krenemo sa planovima, navodi Arsić.

On podseća i da će se šest hektara koji su bili predviđeni za izgradnju zatvora prenameniti za izgradnju mlekare i da taj posao rade zajedno sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija.

“U planu smo da otkupimo i imovinu AIK kombinata. Reč je od 280 hekatar poljoprivrednog zemljišta, 292 hektara šumskog i sedam hektara građevinskog zemljišta. Sve će to biti naš početni kapital koji ćemo ponuditi ozbiljnom investitoru, pun je planova naš sagovornik čijim se dolaskom na mestu prvog čoveka opštine izgled ove sredine potpuno promenio.

On ističe da novac nije uvek presudan da bi se neke stvari pokrenule već da je potreban i entuzijazam i dobra volja svih koji žive u Medveđi. Kao primere navodi uposlenike Turističke organizacije Medveđa koji su uspeli da ožive nove turističke destinacije.

“Vodopad u Petrilju i vidikovac na Mrkonjskom visu samo su početak naših akcija. U toku su velika arheološka istraživanja Rimskih rudnika kod Leca koji će prema prvim najavama biti velika atrakcija, najavljuje Arsić.

Ovaj tekst urađen je okviru projekta „Udahni prirodu, osveži ekonomiju“ koji delom sufinansira Opština Medveđa.

Takođe pročitajte

Balkanska premijera predstave “Balkan Bordelo” na Nišvile džez teatru

Predstava “Balkan Bordelo” po tekstu Jetona Neziraja a u režiji Blerte Neziraj nastavak je saradnje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.